Casa Romana in Leiden

Heb je altijd al willen weten hoe de Romeinen leefden? Dan is nu je kans. In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is de tentoonstelling Casa Romana te zien, waarin we een kijkje nemen in een Romeins huis.

Niet het eerste de beste huis, maar een mooie villa. We komen 's ochtends binnen via de poort (eerst langs de hond) en zien het huisaltaar waar de Pater Familias elke ochtend de goden eert.

Vervolgens zien we de vrouw des huizes die zich klaarmaakt voor de dag, de kinderen die spelen en naar school moeten, de boekrollen in de bibliotheek, en gaan we via de eetkamer en de keuken naar de slaapkamer, waar de dag ten einde komt.

Op die manier krijgen we niet alleen een idee van de indeling van huizen in het oude Rome, maar ook hoe de Romeinen hun dag doorbrachten.

De tentoonstelling is ruim opgezet en heel leuk gedaan, de wandschilderingen en mozaïeken op de vloer geven nog een extra idee van een Romeins huis.
Romeinse sieraden
Zo mooi is het oude Romeinse glaswerk en de sieraden zou je zo nog kunnen dragen. Ik vind het altijd leuk om verhalen te bedenken bij dit soort voorwerpen en me te beseffen dat echte mensen deze voorwerpen hebben gemaakt, gekocht, gebruikt en gekoesterd.

Ik vond op de tentoonstelling vooral de combinatie van opgegraven voorwerpen uit de Romeinse tijd én de voorwerpen uit de 18e, 19e en 20e eeuw, die geënt waren op Romeinse kleding of voorwerpen, heel bijzonder en mooi.

Rome is altijd belangrijk gebleven, ook na de val van Rome. Maar nadat in de 18e eeuw de opgravingen in Pompei en Herculaneum begonnen en er steeds meer bekend werd over de culturele rijkdom van het oude Rome, zie je dat er in Europa steeds meer belangstelling kwam voor deze klassieke beschaving. Mensen wilden kleding dragen die leek op die van Romeinse beelden, bustes van bewonderde mensen op de schoorsteenmantel hebben staan of vazen met Romeinse taferelen in huis hebben.

Rome is meer dan 2000 jaar later nog altijd een bron van inspiratie en fascinatie en dat laat deze tentoonstelling ook heel mooi zien.

Casa Romana is nog tot 17 september 2017 te bewonderen in Leiden.

Reacties

 1. Dat lijkt me nou eens een leuke tentoonstelling. De affiche is in elk geval prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, schitterend he, dat Romeinse glaswerk. Zoveel moois ook op de tentoonstelling gezien!

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts