Van beren en wolven

In een ideale wereld zouden alle dieren gewoon in vrijheid kunnen leven, in een mooie omgeving waar ze thuis zijn en niet worden bedreigd. Helaas is de wereld niet ideaal en worden vele dieren met uitsterven bedreigd, of worden ze slecht behandeld.

Dierentuinen spelen tegenwoordig een zeer grote rol in het beschermen van dieren en het behouden van diersoorten.

In de dierentuinen wordt er gekeken naar wat dieren nodig hebben en wordt zo veel mogelijk de originele habitat voor dieren aangepast aan hun behoeftes.

In Ouwehands dierenpark is er een bijzonder project voor de opvang van bruine beren. Sinds 1993 worden hier beren opgevangen die op allerlei manieren zijn mishandeld en een verschrikkelijk leven hadden. Ze wonen nu in een gebied van 2 hectare, waar een bos is, met een riviertje en een waterval. Op die manier wordt de natuurlijke leefomgeving van de beren zoveel mogelijk nagebootst. Ze krijgen ook eten dat afgestemd is op de seizoenen.

De beren wonen hier niet alleen, er loopt ook een roedel wolven rond en die twee kunnen best met elkaar opschieten. Wat rennen wolven trouwens prachtig, zo'n moeiteloze en elegante tred!


In het Berenbos kun je de beren en de wolven goed zien. Als bezoeker loop je eerst over een loopbrug zodat je het gebied en de dieren van boven kunt zien, daarna loop je op een pad tussen het gebied door. Je kunt op die manier heel goed de beren en wolven observeren, hoewel die genoeg mogelijkheden hebben om zich te verstoppen of zich af te zonderen.
Beer (links) en wolf (rechts) 

Ik vond het een geweldige ervaring om zo dicht bij deze prachtige dieren te komen en te zien in wat voor mooie omgeving ze nu wonen. Ik hoop dat deze dieren zich hier een stuk prettiger voelen dan waar ze vandaan komen en dat ze hier nog lang gelukkig leven.

Ouwehands dierenpark doet dit in samenwerking met de stichting Bears in Mind, en een vast bedrag van elk toegangskaartje gaat naar deze stichting, die zich inzet om Beren te beschermen. HIER kun je meer lezen over deze stichting.

Reacties

Populaire posts