Drie Brontë-zusjes als detectives

De schrijfster Rowan Coleman heeft onder het pseudoniem Bella Ellis een aantal detectives geschreven waarin de zusjes Brontë de hoofdrol spelen. 

Zij zetten hun formidabele intellect, hun creativiteit en doorzettingsvermogen in om een aantal interessante, maar bloedstollende zaken op te lossen. Als domineesdochters hebben ze bovendien het voordeel dat ze als respectabel worden gezien en enig gezag genieten, waardoor ze vragen kunnen stellen op plekken waar anderen misschien niet zo snel komen. 

Er zijn tot nu toe drie boeken in deze serie verschenen en ik heb ze allemaal met heel veel plezier gelezen. 

Bella Ellis heeft een uitstekende schrijfstijl. Bovendien weet ze veel van de levens van de Brontës, en mixt ze die kennis met een goed plot waarin de gotische details niet geschuwd worden en waarin ook allerlei details opduiken uit de romans van de zussen. 
Je vergeet bijna dat deze gebeurtenissen natuurlijk niet echt zijn, en telkens als er een detail werd genoemd dacht ik even 'oh, dus daar hebben ze dat vandaan', wat natuurlijk onzin is, maar wel laat zien hoe meeslepend en goed Bella Ellis kan schrijven.

De verschillende karakters van de zussen komen ook goed naar voren, net zoals dat van hun broer Bramwell en heel mooi heeft elk personage een eigen stem. 

Elk boek begint met Charlotte die vol weemoed en verdriet terugkijkt op de vorige jaren, waarin Emily, Anne en hun broer Bramwell nog leefden en zij met elkaar verschillende moeilijke zaken wisten op te lossen. 


The vanished bride (2019)

Het is 1845 en de zusjes hebben plannen om ooit hun verhalen te publiceren, maar op dit moment is dat alleen nog maar een droom waar nog hard aan gewerkt moet worden. Dan komt hen ter ore dat een schoolvriendin van Charlotte die ergens vlakbij als gouvernante werkt, een verschrikkelijke ontdekking heeft gedaan. De slaapkamer van haar mevrouw is leeg en de hoeveelheid bloed laat zien dat er iets vreselijks gebeurd is, maar van de dame zelf ontbreekt elk spoor. Wie is er verantwoordelijk voor deze moord? Is het de echtgenoot, zijn het de zigeuners of misschien weten de ouders van de verdwenen bruid meer? 

De zusjes besluiten om als 'lady detectors' aan het werk te gaan, naar het voorbeeld van het nieuwe corps detectors dat net in Londen is opgericht om dit soort misdaden op te lossen. Ze doen zich voor als medewerkers van het notariskantoor van de gebroeders Bell, om op die manier legitiem vragen te kunnen stellen en in die rol weten ze langzaam maar zeker het mysterie te ontwarren. The diabolical bones (2020)
Na de gruwelijkheden van de zomer zijn de zussen deze winter een beetje mat en geagiteerd. Er is niks te doen en de kou en de sneeuw zorgen ervoor dat ze niks kunnen doen en zich vervelen. Er worden dan botten gevonden van een kind, verborgen in een schoorsteen. De zussen besluiten om de botten op te halen zodat het een fatsoenlijke begrafenis kan krijgen en raken geïntrigeerd door het raadsel. 

Wie was dit kind die hier is gestorven en wie heeft het hier verborgen? Wat is de rol van het weeshuis dat kinderen verhuurt als arbeiders en waarom is er een katholiek medaillon verborgen bij de resten? 

Emily, Charlotte en Anne hebben al hun kennis en hun moed nodig om dit raadsel op te lossen, waarbij ze niet alleen de raad moeten inwinnen van een 'wisewoman' (een afstammeling van de Lancastershire heksen), maar er ook achter komen dat het kwaad zich heel aardig en respectabelvoor kan doen. The red monarch (2021)
Een oude pupil van Anne, Lydia, is in ongenade gevallen bij haar familie. Lydia is namelijk weggelopen van huis om te trouwen met Harry. Ze wonen nu in Londen, waar ze maar met moeite rond kunnen komen. Harry heeft zich ingelaten met een criminele bende, maar die zit nu achter hem aan omdat ze Harry ervan verdenken dat hij een kostbaar juweel heeft gestolen. 

Lydia weet dat alleen haar vriendin en voormalige gouvernante Anne in staat zal zijn om hen te helpen en roept de hulp in van de Brontë zussen. 

Opnieuw moeten die alles op alles zetten om hun vrienden te helpen en ze reizen zelfs naar Londen om alle informatie te verzamelen die nodig is om de 'rode monarch' tevreden te stellen, van wie het juweel gestolen is. 
In de voor hen vreemde wereld van Londen en de nog vreemdere wereld van het toneel is niet altijd duidelijk wie er vriend of vijand is. 

Charlotte, Emily, Anne en Bramwell zien de gruwelijke armoede in de sloppenwijken van dichtbij, en proberen hier enige hulp te bieden. Tegelijkertijd krijgen ze ook een glimpje van de hoogste kringen van die maatschappij, terwijl ze de Rode Monarch steeds naderbij komen.

Deze drie boeken zijn nog niet vertaald in het Nederlands, maar hopelijk komt dat nog. Ik hoop ook dat er nog meer delen zullen volgen. 

De mysteries zijn op zich al de moeite waard, maar de mooie verweving met de levens van de Brontës, waarin ze toewerken naar hun romans, hun broer Bramwell zien afglijden door zijn drank- en laudanumverslaving en ze hun vader proberen af te schermen van al te grote zorgen, tilt deze reeks naar een hoger niveau. 

Lees HIER wat Anna over deel I schreef. 

Reacties

 1. Wauw! Je hebt ze alledrie al gelezen. Ik ben nog niet verder gekomen dan het aanschaffen van deel 2, waar ik trouwens erg naar uitkijk.
  Ze passen natuurlijk perfect in jouw Brontë-project, vooral nu je hun voornaamste romans hebt gelezen en je in hun levens hebt verdiept. Ik was zeer aangenaam verrast dat de schrijfster dat allemaal zo goed verwerkt had. Daardoor was het boek echt een feest der herkenning. Maar ook voor lezers die geen Brontë-kenner zijn, is deze serie duidelijk de moeite waard.
  Ga je trouwens Shirley en <>Villette ook nog lezen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vond het heel knap hoe de schrijfster niet alleen hun levens, maar ook details van hun karakter verwerkt zodat elke zus een eigen stem heeft. De details van de boeken die erin terug komen zijn geweldig. Dit paste idd perfect binnen mijn project en ik heb van alle drie de boeken genoten.
   Ik ben zeker van plan de andere drie romans van Charlotte Bronte ook te lezen en ik heb nog wat secundaire boeken, non-fictie en een paar romans. Shirley is de eerste van de Bronte romans, maar die is 800 pagina's in mijn versie en ik zie er een beetje tegenop :-) Dus ik denk dat ik die pas ergens in januari of zelf februari kan bespreken. Maar ze komen eraan!
   Jij nog veel plezier met de andere twee delen van Bella Ellis, ik hoop dat je ze net zo mooi vindt als ik.
   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts