Etrusken in Amsterdam en Leiden

De Etrusken zijn een volk dat tussen 1200 v Chr. ongeveer 500 v. Chr. woonde in Italië. Dit volk woonde hier al voor de Romeinen opkwamen. 

Op hun hoogtepunt heersten de Etrusken over heel Italië, en hadden ze handelscontacten met het hele Middellandse Zeegebied. Maar het hart van hun gebied was de streek die naar hen vernoemd is, de streek die we nu Toscane noemen.

We weten ondertussen veel over de Etrusken, want vele graven en nederzettingen zijn gevonden met allerlei voorwerpen. De Etrusken waren meesters in het gebruik van brons. Ze hadden een bijzondere cultuur waarin religie een grote rol speelde, waarin feesten, muziek en lekker eten belangrijk waren en waar vrouwen gelijk waren aan de mannen.

In Het Allard Pierson Museum in Amsterdam en in het Oudheidkundig Museum in Leiden is een tentoonstelling gemaakt die de cultuur van de Etrusken laat zien, en alle nieuwe bevindingen die er de laatste jaren over de Etrusken gemaakt zijn. Beide musea hadden al een collectie Etruskische voorwerpen, maar dit is uitgebreid met leningen van musea uit Florence, Bologna en Rome. 

Het Allard Pierson Museum richt zich op de wereld van de Etruskische man, het museum in Leiden richt zich op de Etruskische vrouw. Ik heb gisteren ‘Mannen met macht’ in Amsterdam gezien, en ga binnenkort naar Leiden om daar ‘Vrouwen van aanzien’ te bekijken. (de toeslag van 3 euro hoef je maar één keer te betalen)

De tentoonstelling is prachtig, heel uitgebreid en divers. De Etrusken hielden ervan om dingen te versieren en zelfs gewone potjes of schaaltjes hebben nog een patroon. Maar het mooiste zijn de bronzen voorwerpen, en daar zijn er heel veel van. Sommige enorm groot (zoals met brons bekleedde wagenwielen) of juist heel klein, maar altijd vol detail en daardoor vol levendigheid. Heel leuk en mooi zijn de vele schalen en kannen die ergens een diertje verborgen hebben en sommige voorwerpen zijn zo tijdloos en mooi dat je die zo in je huiskamer zou neerzetten. 

Ik vond dit eerste gedeelte al geweldig om te zien, en ik kijk uit naar het tweede deel van de tentoonstelling. Tot ik daar naar toe ga heb ik in ieder geval de catalogus, die net zo mooi en interessant is.

Reacties

Populaire posts