Bekraste zielen, R.J. Ellory

Sommige mensen hebben vanaf hun geboorte geen geluk. Zij worden geboren onder een slecht gesternte, gedoemd om een mislukt leven te lijden. Dit lijkt zeker op te gaan voor de halfbroertjes Elliot en Clarence. 

Nadat de vader van Clarence voor hun ogen hun moeder heeft vermoord en zelf later wordt neergeschoten als hij een winkel berooft, komen de jongens in een weeshuis. Aangezien Elliot, die liever Digger genoemd wil worden, geen gemakkelijke jongen is, komt hij na het weeshuis meteen terecht in de jeugdgevangenis. Zijn broertje gaat automatisch met hem mee.

Het is 1964 en de veroordeelde gevangene Earl Sheridan wordt naar de gevangenis gebracht, op weg naar zijn executie. Hij weet te ontsnappen en neemt Digger en Clarence mee als gijzelaars. 

Het gemakkelijke en bijna achteloze geweld waar Earl toe in staat is heeft een verschillende uitwerking op de jongens. Clarence weet alleen maar dat hij probeert in leven te blijven, om zo snel mogelijk weg te kunnen komen. Digger bewondert Earl, kijkt tegen hem op en beschouwt hem als een mentor. Hij wil alleen maar door Earl als gelijke gezien worden. Bij een overal die misloopt komt Earl om, slaat Clarence op de vlucht met een meisje op sleeptouw en wil Digger afmaken wat hij en Earl begonnen zijn.

Voor Clarence en Digger was een advertentie van een nieuwbouwwijk in Texas, El Dorado, altijd hun doel, een symbool voor een beter leven. Onafhankelijk van elkaar proberen Digger en Clarence deze plek te bereiken, terwijl Digger steeds gewelddadiger wordt en de politie op zoek is naar de verkeerde broer.

Heel knap weet R.J. Ellory de slachtoffers van Digger in een paar zinnen een achtergrond en een persoonlijkheid mee te geven, waardoor de acties van Digger des te verschrikkelijker worden. 

Bekraste zielen gaat over hoe mensen inderdaad soms voor het ongeluk geboren lijken, zelfs voor slechtheid geboren lijken. Digger heeft in zijn jeugd weinig meegekregen om een goed mens te worden, dus is het misschien geen wonder dat hij uiteindelijk doet wat hij doet en eindigt zoals hij eindigt. Aan de andere heeft zijn broertje dezelfde genen en dezelfde ervaringen, maar is hij toch een ander mens die compleet andere keuzes maakt. 

R.J. Ellory is er opnieuw in geslaagd een prachtig boek te schrijven dat je in één ruk uit moet lezen, omdat je het niet neer kunt leggen.  

Reacties

 1. Beetje jammer dat je zoveel van de plot weggeeft in je recensie..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Barbara, jammer dat je dat vindt, maar ik kan je verzekeren dat ik juist probeer om zo min mogelijk van het plot weg te geven, juist omdat ik niet wil dat mensen eigenlijk het boek niet meer hoeven te lezen.
   Ik vertel natuurlijk wel meer dan op de achterflap van het boek staat, maar ik vertel ook nog heel dingen niet, noem een groot aantal mensen en ontwikkelingen niet en zeker niets over de afloop.
   Ik probeer natuurlijk wel te vertellen waar het verhaal over gaat, maar ik hoop dat als je het boek leest, je merkt dat een groot deel van het verhaal hier niet al verklapt is.

   groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts