Het Marco effect, Jussi Adler Olsen

Het Marco effect is het langverwachte vijfde deel in de serie over de Afdeling Q van de Deense politie, die oude zaken oplost en zaken waar andere afdelingen niet uit komen. 

Carl Morck is echter niet zo heel blij, want zijn geliefde chef gaat met pensioen en iemand die hij beschouwd als een enorme oelewapper neemt de baan over. De afdeling krijgt bovendien versterking van een nieuwe agent, die door Carl als een spion van de nieuwe chef wordt gezien. En om de zaak nog erger te maken maakt Mona het uit, terwijl Carl net een ring had gekocht. Carl weet eigenlijk niet goed waar hij met zichzelf naar toe moet.

In Afrika verdwijnt de opzichter van een groot project waar veel Deens geld naar toe gaat. William Stark, een medewerker van het ministerie van buitenlandse zaken die wordt gestuurd om de zaak uit te zoeken verdwijnt ook, kort nadat hij weer is aangekomen in Kopenhagen.

Marco is een jongen van vijftien die hoort bij de bende van Zola, een groep internationale criminelen, zakkenrollers en dieven. Zola knapt ook andere klusjes op, zoals het laten verdwijnen van sommige mensen.

Marco wil een eigen leven leiden, een opleiding en eindelijk een leven zonder criminaliteit. Op een avond hoort hij iets vreselijks, en hij vlucht weg. Tijdens zijn vlucht komt hij achter nog een paar dingen die Zola graag verborgen zou houden en nog belangrijker: die Zola’s opdrachtgevers verborgen willen houden.

Zola stuurt zijn mensen achter Marco aan, en ook andere groeperingen bemoeien zich ermee. Terwijl het net zich om Marco sluit en hij steeds meer moeite krijgt om uit de klauwen van de bende te blijven, moet hij beslissen of hij de politie kan vertrouwen. Vooral een bepaalde politieman die Carl Morck heet.

Hoewel Marco een grote dosis geluk heeft tijdens zijn vlucht, vond ik het niet ongeloofwaardig dat hij zo lang uit de handen van de bende kon blijven. Marco is een slim joch die gewend is om heel goed te observeren en die de werking van zijn bendeleden goed kent. Door Marco’s vlucht wordt er een hele reeks gebeurtenissen in gang gezet, die leiden naar de ondergang van een heleboel mensen.

We worden iets meer gewaar over Carl's medewerker Assad, hoewel het allemaal nog volkomen duister blijft waar die vandaan komt en wat hij gedaan heeft. Zijn manier om de bendeleden aan het praten te krijgen is ethisch niet helemaal verantwoord, maar heel ernstig is dat niet. Zeker niet als je bedenkt dat Assad blijkbaar iets te maken heeft gehad met de Abu Graib gevangenis?

Carl heeft het dit boek niet gemakkelijk en zijn reactie hierop is heel begrijpelijk.

Jussi Adler Olsen weet dit allemaal heel mooi door elkaar te weven en de vele draadjes samen tot een goed einde te krijgen. Hoewel sommige dingen nogal technisch zijn en over geld gaan (waar ik altijd weinig van begrijp), was dit ook voor iemand als ik goed te volgen.

Mijn enige kleine minpuntje is dat Jussi Adler Olsen niet te ver moet gaan met brommerige terzijdes uit de mond van Carl te schrijven, want dan wordt het een soort truckje dat vervelend wordt.

Maar behalve dat is Het Marco effect het wachten meer dan waard geweest. 

Reacties

Populaire posts