Phishing; let op je emails!

Uit de tijd dat computers nog niet dit soort problemen leverden.
De afgelopen weken kreeg ik regelmatig vreemde mails binnen. Sommige waren afkomstig van een bank waar ik geen rekening heb lopen, dus die kon ik meteen verwijderen. 

Opeens kreeg ik echter een mail van de bank waar ik mijn creditcard heb, dat er binnen drie dagen 1700-nogwat euro van mijn rekening afgeschreven zou worden voor die tickets die ik had geboekt naar New York. Meer informatie kon ik vinden als ik op de link klikte in het bericht. Je staat dan toch even gek te kijken, maar aangezien ik niet naar New York ga (waarom zou ik als ik voor dat bedrag 2x naar Rome kan!) kwam ik al snel tot de conclusie dat deze mail ook niet kon kloppen. Ik heb deze mail ook verwijderd, zonder iets aan te klikken.

Deze mails zijn afkomstig van criminelen die op deze manier proberen om je computer binnen te komen. Als je op de link klikt dan installeer je daarmee een virus op je computer dat alles voor ze bloot legt. Phishing schijnt dit te heten en het neemt hand over hand toe. Ze gokken erop dat mensen inderdaad een rekening bij een bepaalde bank hebben en denken dat het een echte mail van de bank is en op de link klikken.

Vorige week hadden deze types er een tandje bij gezet in hun poging mij geld afhandig te maken.
Ik kreeg een email van een justitieel incassobureau waarin mij werd gezegd dat ik een schuld had bij Wehkamp voor 937 euro, dat ik daarover al een brief had gekregen en dat dit bedrag binnen drie dagen van mijn rekening afgeschreven zou worden, tenzij ik op de link klikte om de zaak op te helderen.

De mail zag er officieel uit, met een briefhoofd en adresgegevens van het incassobureau onderaan de mail. Ik heb ooit wel iets bij Wehkamp besteld en in theorie zou het mogelijk zijn dat ik een restant schuld niet zou hebben betaald en dat dit in de loop der jaren, door rente op rente, uitgekomen was op 937 euro.

Maar toen mijn hartslag weer normaal was en ik weer logisch kon nadenken besefte ik dat dit onzin was.
a.     Ik heb al in geen jaren iets besteld bij Wehkamp, zeker niets duurs.
b.     Wehkamp zou me echt wel eerder op de hoogte hebben gesteld van een schuld die zo hoog was als 937 euro.
c.     Wehkamp heeft mijn huidige adres, dus brieven hierover zouden aangekomen zijn.
d.     Een incassobureau stuurt je hier geen mail over
e.     Als een incassobureau je een brief stuurt, is die gericht aan jou persoonlijk, want dan hebben ze alle gegevens van het bedrijf waar je de schuld bij hebt.

Het moment dat ik besefte dat ook dit weer een voorbeeld was van phishing, heb ik de mail meteen verwijderd. Maar ik vond het wel een heel gemene manier om mensen zo schrik aan te jagen en op die manier proberen ze geld afhandig te maken.

Waar moet je op letten?
-        Is de aanhef echt aan jou persoonlijk gericht of staat er alleen ‘geachte mevrouw, meneer’?
-        Kloppen de zinnen wel en is de mail gesteld in goed Nederlands, of lijkt de google vertaalmachine erop los gelaten te zijn?
-        Wordt er gedreigd dat er binnen een paar dagen geld van je rekening wordt afgeschreven tenzij je op die link klikt?

Wat moet je absoluut niet doen?
-        Op de link klikken!!!
-        Informatie invullen via zo’n mail over wachtwoorden, telefoonnummers, rekeningnummers etc.

Wat kun je doen
-        Als je de zaak echt niet vertrouwd kun je altijd je bank of het bedrijf dat genoemd wordt bellen. Vaak zal blijken dat je niet de enige bent die wordt gemaild. Toen ik Wehkamp belde om ze op de hoogte te stellen, hoorde ik al meteen aan de telefoon een mededeling over deze mails en dat die beslist niet van Wehkamp zelf afkomstig zijn.
-        Als je wel op de link hebt geklikt kun je waarschijnlijk het beste meteen je bank op de hoogte stellen en je computer virus vrij laten maken door een professional.

Bedenk
-        Dit soort criminelen deinst nergens voor terug. Toen die cyberaanvallen op de banken bezig waren een paar weken geleden en mensen niet konden internetbankieren, waren ze zelfs zo brutaal om mensen op te bellen en te doen alsof ze van de bank zelf waren en ze gegevens nodig hadden om de boel weer op orde te krijgen.
-        Maar het allerbelangrijkste: Dit soort officiële zaken gaat nooit per mail, altijd per brief. En zelfs al zou er een brief kwijtraken, dan krijg je gewoon een nieuwe brief. 
Altijd meteen verwijderen dus.

Reacties

 1. Poeh, jij bent ook weer door het oog van de naald gekropen. Je zou er paranoïde van worden. Sinds ik 'Cel' van Charles den Tex heb gelezen ben ik ook als de dood voor identiteitsdiefstal....je moet er niet aan denken! Dus nog een extra advies: nooit kopietjes van een identiteitsbewijs ergens achterlaten!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kunt inderdaad niet voorzichtig genoeg zijn, denk ik zo. Maar je staat toch even gek te kijken en in de eerste instantie schrik je ook nog even.

   groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts