Vijf op vrijdag; Italiaanse geschiedenis

Ik ben van plan in de komende maanden op de vrijdag regelmatig een serie te laten terugkomen; Vijf op vrijdag. Vijf dingen die bij elkaar horen, en die dingen kunnen van alles zijn. Vijf boeken over hetzelfde onderwerp, vijf musea in Amsterdam, vijf films met Steve McQueen, vijf soorten thee, vijf fotogenieke plekjes, kortom; alles is hierin mogelijk.

Vanaag beginnen we met de Vijf op vrijdag en aangezien dit de eerst keer is, wilde ik goed beginnen. Vandaar dat ik gekeken heb naar de combinatie van geschiedenis, boeken en Italie. Klinkt goed, nietwaar? 

Hieronder 5x boeken die te maken hebben met de geschiedenis van Italie.

1. Venice, pure city door Peter Ackroyd.
Een prachtig geschreven boek over de geschiedenis van één van de mooiste steden in de wereld; Venetie. Dit boek heb ik Hier als eens besproken.

2. Rise and fall of the house of Medici door Christopher Hibbert
De Medici familie heeft de stad Florence en eigenlijk de Renaissance opgezet en gestuurd. Dit goed geschreven boek geeft de geschiedenis van deze bijzondere familie, van het eerste nederige begin tot de enorme macht die de familie in de Renaissance had en de onvermijdelijke val enige eeuwen later.

3. Delizia John Dickie
Kwam de pasta met Marco Polo naar Italie? Nou nee, het bestond al eeuwen daarvoor op Sicilie. Spaghetti met gehaktballetjes authentiek Italiaans? Nou nee, eerder een Amerikaanse reclamestunt uit de jaren '20. John Dickie schrijft over de geschiedenis van de Italiaans keuken, van streekgerechten uit Toscane en Sardinie, van gerechten uit de middeleeuwen en het pauselijke hof tot aan de beweging van tegenwoordig die terug wil naar het authentieke Italie. Een heerlijk boek vol feiten, anecdotes en wetenswaardigheden.

4. Gomorra door Roberto Saviano
Journalist Roberto Saviano heeft een boek geschreven over Napels en de greep die de maffia (of de Camorra zoals die in Napels heet) op de stad heeft. Overal heeft deze groep zijn klauwen in en Roberto heeft zijn best gedaan in ieder geval een deel hiervan bloot te leggen.

5.Een geschiedenis van het moderne Italie door Jaap van Osta
Een overzicht van de geschiedenis van Italie vanaf het midden van de 18e eeuw tot eind 20e eeuw. Helder, leesbaar en overzichtelijk. Een beetje droog af en toe, maar wel heel goed onderbouwd.

Reacties

 1. Leuk idee.
  Ik moet toch het boek van Peter Ackroyd over Venetië wat hoger op de nog-te-lezen stapel leggen. Zelfs al ben ik nog steeds nooit in die stad geweest, lijkt me dit een hele boeiende geschiedenis.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Peter Ackroyd schrijft heel boeiend en weet waar hij het over heeft. Absoluut de moeite waard.

   groetjes,

   Verwijderen
 2. Wat een leuk idee die vijf op vrijdag en wat een fijne Italiaanse start! Ik heb vrijdags iets om naar uit te kijken. maak er een even fijn weekend van!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan niet beloven dat dit elke vrijdag terugkomt, maar wel regelmatig in ieder geval.

   groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts