Vijf op vrijdag: Vijf Tibetanen

In de yoga les hebben we laatst kennisgemaakt met vijf Tibetanen. Nee, helaas, geen vijf Tibetaanse monniken die langs kwamen met eeuwenoude wijheid, maar vijf oefeningen. Door deze oefeningen elke dag te doen zou een mens zich beter en jonger voelen. Idealiter voer je elke oefening 21x uit, maar als je begint is dat niet aan te raden. Begin met twee of drie keer per oefening en bouw het langzaam op.
  • 1e Tibetaan: staand ronddraaien met uitgestrekte armen, terwijl je naar je linkerhand kijkt.
  • 2e Tibetaan: liggende buikspieroefening waarbij je op je rug ligt. Je steekt je benen verticaal de lucht in en ook je hoofd komt omhoog. Dan laat je langzaam je benen (recht) naar beneden zakken en ook je hoofd komt weer op de grond te liggen.
  • 3e Tibetaan: kameel. Je zit rechtop op je knieen en je tenen steken in de grond. Leun achterover tot je met je handen je hielen aan kunt raken. Adem rustig door.
  • 4e Tibetaan: staf/tafel (zwaar!)
  • 5e Tibetaan: van neerkijkende hond naar opkijkende hond. (deze is best leuk)
Voor een duidelijke beschrijving kun je internet gebruiken en youtube heeft zat filmpjes waarop ze uitgelegd en voorgedaan worden.

De herkomst van deze vijf oefeningen is eerlijk gezegd nogal (heel erg) vaag, de Amerikaan Peter Kelder beschrijft deze oefeningen in zijn boek uit 1985. Dit zou een bewerking zijn van zijn boek uit 1939 en hierin beschrijft hij de oefeningen die hij van iemand zou hebben gehoord die zou hebben rondgereisd in Tibet.
Een paar problemem hierbij: het eerste boek is niet bekend, die persoon die de oefeningen heeft meegenomen is nooit gevonden en de vijf oefeningen komen niet overeen met andere oefeningen die uit Tibet komen.

Laat dit de pret echter niet drukken. Deze vijf oefeningen, al doe je ze maar een paar keer, zijn een fijn begin van de dag. Je bent daarna echt wakker en je hebt vooral het idee dat je hele lijf wakker is. Een goed begin.

Reacties

Populaire posts