Er gaat niets boven Groningen

De Martinitoren,
 hoog boven de markt te zien
Afgelopen zaterdag  heb ik de trein genomen naar Groningen. Ik ben hier geboren, maar aangezien mijn vader een baan in Zaanstad kreeg toen ik drie was, heb ik hier weinig herinneringen aan. Het was ook een mooie gelegenheid om Anna (van Anna's leesreis) te ontmoeten, die Groningen goed kent en dus ook precies weet waar je heerlijk koffie kunt drinken en kunt lunchen in mooie historische pandjes.

Groningen is een ontzettend gezellige stad, vol sfeer, studenten, fietsen, oude huizen, brede singels en historie. Ik heb van dit korte bezoek al genoten en ik weet zeker dat ik nog vaker terug zal komen om meer van de stad te zien.

Ik wilde graag het Noordelijk Scheepvaart museum bezoeken, waar een tentoonstelling was van De Ploeg, een kunstenaarskring uit Groningen. Ik had een beetje mijn bekomst van ‘moderne’ kunst en wilde graag een museum bezoeken met oude spullen. Het museum is verdeeld over twee panden en is een stuk groter dan we hadden gedacht en ook nog eens veel en veel leuker. Eerst kreeg je een film te zien (computeranimatie) van Groningen in de Middeleeuwen. Heel mooi gemaakt en dit gaf al een goed beeld. Daarna volgden vele zalen en zaaltjes met alles wat te maken had met scheepvaart in de noordelijke provincies. Leuk vooral waren de nagebouwde interieurs van oa een winkel voor ‘scheepsvictualiën’. Oude foto’s, vaandels, gedeeltes van oude schepen, kaarten en allerlei interessante voorwerpen vulden de vitrines, terwijl op zolder alle gereedschappen die met scheepsbouw te maken hadden te vinden waren. Ook waren er interessante opgravingen uit de stad te zien, zoals de cold case uit de Middeleeuwen; het skelet van een jongeman van 20 die buiten het kerkhof is begraven, met een grote kei naast zijn hoofd.

Tenslotte was er nog een tentoonstelling van schilderijen van De ploeg, en die waren erg mooi. De kleurrijke schilderijen spraken me erg aan.
De twee panden van het Noordelijk Scheepvaart Museum
Kortom, niet alleen Groningen zelf is een aanrader, maar het Noordelijk Scheepvaart Museum is zeker een bezoek waard.

Reacties

 1. Ik heb ook erg genoten zaterdag. Toch stom dat ik nog nooit het Scheepvaartmuseum had bekeken. Nu weet ik wat ik al die jaren gemist heb, en ik ben het helemaal met je eens: het is een echte aanrader.
  De foto's zijn trouwens ook mooi geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, het was een heel fijne dag en dat we zo heerlijk buiten konden lunchen was een prachtige toegift!

   Groetjes,

   Verwijderen
 2. leuk ja, ik ben ook nog nooit in het scheepvaartmuseum geweest!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan het je echt aanraden, Hella, en je bent er ook niet zomaar uitgekeken, je kunt er flink wat tijd zoet brengen.

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts