Vooruitblik: nieuwe tentoonstellingen herfst 2014

In de komende maanden zijn er in allerlei musea in Nederland mooie nieuwe tentoonstellingen te zien. Hieronder een overzicht van een paar waar ik in ieder geval naar toe wil.

Rijkmuseum voor Oudheden in Leiden (hier)
Hier begint vanaf 27 novermber 2014 tot 10 mei 2015 een tentoonstelling over Carthago. Carthago was een van de grootste steden in het Romeinse Rijk en de grote concurrent van Rome zelf. Het is de eerste grote overzichtstentoonstelling in Nederland, met voorwerpen van musea uit Tunesie, het Louvre en het British museum. Er zullen sculpturen, juwelen, mozaieken en allerlei andere prachtige gebruiksvoorwerpen te zien zijn.

Gemeentemuseum in Den Haag (hier)
Hier zijn twee mooie tentoonstellingen te zien.
Afgelopen zaterdag, 20 september, is al de tentoonstelling over de Amerikaanse schilder Mark Rothko geopend, met een overzicht van veel van zijn mooie werken.
Deze tentoonstelling is tot 22 maart 2015 te bewonderen.

Vanaf 11 oktober is daar ook een tentoonstelling over mode in de 19e eeuw, 12 zalen vol prachtige jurken, mantels, kostuums en alle assecoires die erbij horen. Mr. Darcy en Eline Vere komen tot leven, terwijl ook duidelijk wordt welke invloed de mode van toen heeft op de mode van nu.
Deze tentoonstelling is tot 22 mei 2015 te zien.

Hermitage, Amsterdam (hier)
Ook deze tentoonstelling is al geopend, sinds 6 september kunnen we zien hoe de tsaren hebben gedineerd, want de tafels in de Hermitage staan gedekt met prachtige serviezen. Dining with the Tsars laat zien welke rijkdom aan porcelein, tafelzilver en andere kostbaarheden er aan het hof waren. De serviezen zijn uitgestald volgens de manier waarop dat tijdens de officiele diners ook het geval zou zijn geweest.
Deze tentoonstelling is tot 1 maart 2015 te bewonderen.

Reacties

 1. ja, Rothko! daar ga ik naartoe, ik kijk er echt naar uit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, daar kijk ik ook naar uit. Maar ik ga volgende week eerst richting de Hermitage!

   Groetjes,

   Verwijderen
 2. En dan, over de grens, een tentoonstelling over de Vikingen in Tongeren (samen met Zweedse musea)! Opent binnenkort. En bij ons in Leuven een boeiende tentoonstelling over Vesalius. Het wordt moeilijk kiezen, deze herfst! (want er is nog heel veel anders boeiends en moois op Vlaamse bodem de komende maanden)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor de aanvulling! Dit lijken me ook erg mooie tentoonstellingen. Wat een heerlijk luxe probleem dat het zo lastig is om uit zoveel mooie tentsoonstellingen te kiezen!

   Groetjes,

   Verwijderen
 3. Oh die modetentoonstelling! Dank voor de tip :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, die lijkt mij ook heel erg leuk. Ik ga volgende week naar Den Haag en daarna zal ik deze tentoonstellingen ook bespreken.Ik heb er nu al zin in!

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts