Rusland in oorlog, Peter d'Hamecourt

De relatie van Rusland en de rest van de wereld in het algemeen en met Nederland in het bijzonder, is er het afgelopen jaar niet op vooruitgegaan. Er zijn tal van incidenten geweest, zoals de omstreden homowetten in Rusland en de Russische onvrede over sommige acts in het Eurovisie songfestival. Of het oppakken van de Greenpeace leden op de Arctic sunrise die wilden protesteren tegen boren op de Noordpool. Ook waren er heuse diplomatenruzies waarbij een Russische diplomaat werd opgepakt in Nederland en een Nederlandse diplomaat in zijn flat in Moskou in elkaar werd geslagen.

 In het afgelopen jaar is het politieke klimaat in Rusland veranderd. Meer en meer verlaat president Poetin zich op 19e eeuwse schrijvers en filosofen die een sterke staat voorstonden en Rusland als laatste redmiddel van de beschaving zagen. Ook voor Poetin lijkt dit nog een actueel punt te zijn. Hij legt in propaganda de nadruk op het unieke van het Russische volk en hoe het volkskarakter beter is dan dat van andere volkeren. Ondertussen wordt de oppositie en de vrije pers steeds meer aan banden gelegd en neemt de propaganda absurde vormen aan.

In het afgelopen jaar is ook de situatie in de Oekraïne steeds meer op de spits gedreven. President Janoekovitsj heeft geld nodig om zijn electoraat aan zich te binden en kan dit van Brussel krijgen met de eis om te hervormen, of van Moskou zonder te hoeven hervormen. Het opschuiven naar Moskou roept reacties en protesten uit.

Doordat bij de demonstranten in Kiev ook groepen nationaal-rechtse figuren aanwezig waren die een Oekraïense held uit de Tweede Wereldoorlog als boegbeeld hebben, maar die in Rusland als naziecollaborateur wordt gezien, is het gemakkelijk geworden om de demonstranten in Kiev massaal als ‘fascisten’ weg te zetten. Nu is het nodig geworden om de Russen in het gebied te beschermen en propaganda doet de rest.

Poetin wil een sterke onderhandelingspositie en daarom is het nodig dat dit conflict hoog oploopt, aan een rustige situatie heeft hij niets. Aan de rebellen wordt onder andere wapens geleverd, waarmee MH17 uit de lucht is geschoten.
Dit had het Kremlin niet voorzien en het kost dan ook enige tijd voor er een Russische reactie komt. Als die eindelijk komt, is die reactie beslist niet toereikend, de slachtoffers zijn al snel bijzaak en het draait er alleen nog om wie Rusland hiermee een loer wilde draaien. De rest van de wereld kijkt verbijsterd toe, wat is hier in vredesnaam aan de hand en vooral; hoe gaat dit verder?

Ik ben erg geïnteresseerd in de geschiedenis van Rusland en ook in de huidige situatie. Ik vind het een lastig onderwerp en ik was dan ook erg blij met het boek dat Peter d’Hamecourt heeft geschreven. Ik heb eerder boeken van hem gelezen over Rusland en elk boek is opnieuw informatief en zeer lezenswaardig. Dat kan ook niet anders, want Peter d’Hamecourt woont al jaren in Rusland.

Rusland in oorlog, met zichzelf en de wereld begint in september 2013 en behandelt dan per maand wat er het afgelopen jaar is gebeurd, met verklaringen en analyses over het hoe en waarom. Interessant en fascinerend wordt er geschreven over de complottheorieën, de leugens, de propaganda en wat er doorgaat voor objectief onderzoek in Rusland.

Poetin kan tot 2028 aan de macht blijven, maar misschien dat de economische sancties toch resultaat hebben.
We kunnen het alleen afwachten en ons in de tussentijd op de hoogte stellen wat er in dat immense land gebeurd, want dat het invloed heeft op ons allemaal valt niet te ontkennen.
Dit boek van Peter d’Hamecourt is daarvoor uitstekend geschikt. Een aanrader voor iedereen die beter op de hoogte wil zijn van wat er in dat deel van de wereld is gebeurd en hoe het zit.

Volledige titel: Rusland in oorlog, met zichzelf en de wereld
Uitgegeven in september 2014 door uitgeverij Conserve
Bladzijdes 317

Reacties

Populaire posts