Dominicanen in Zwolle

Deel van het klooster. 
Afgelopen zondag 14 juni was het Open Kloosterdag in Nederland. Zo'n vijftig kloosters in Nederland openden hun deuren voor bezoekers. Dit is een geweldig moment om eens achter de muren van het klooster te kijken en de historie, de sfeer en de rust in je op te nemen.

Ik ben, samen met mijn moeder, op bezoek geweest bij de Dominicanen in Zwolle. De orde der Dominicanen, of de Predikheren/broeders, is in 1215 gesticht door Domenico de Guzman. Net als de Franciscanen waren de Dominicanen een bedelorde, maar één die gericht was op prediking.

Hun missie bracht hen overal en omdat zij verantwoordelijk waren voor het overbrengen van de boodschap, werd er veel waarde gehecht aan een gedegen opleiding. Vele belangrijke geleerden en wetenschappers maakten deel uit van deze orde, Thomas van Aquino was bijvoorbeeld een Dominicaan, maar ook Catharina van Siena en Meester Eckhart.

Hun toewijding aan de juiste leer verklaart hun positie in de Inquisitie, de kerkelijke rechtbank. Hun bijnaam 'de Honden van de Heer', oftewel 'Domini Canes' stamt uit deze tijd. Christus was de Goede Herder, het volk de schaapjes en de Dominicanen hielden hen op het juiste pad.

Het waren ook de Dominicanen die met de Spaanse veroveringen in de Nieuwe Wereld meegingen en kenbaar maakten aan de koning dat er wetten moesten komen om ervoor te zorgen dat de Indianen beschermd werden.
Tegenwoordig staan de Dominicanen volop in de samenleving en zijn ze betrokken in het maatschappelijk debat.
De border in het midden van de tuin
In Nederland waren er al vroeg Dominicanen aanwezig, al in 1232, maar na de reformatie moesten ze vertrekken. Pas in 1900 keerden ze weer terug naar Nederland.
Het klooster en de kerk in Zwolle dateren uit 1902 en het klooster was oorspronkelijk een opleidingsschool voor Dominicaner broeders. Tegenwoordig wonen er in Zwolle een paar Dominicanen en Dominicanessen en leden van de Dominicaanse lekenbeweging bij elkaar, samen 12 mensen. Het klooster staat middenin de samenleving en er wordt veel georganiseerd in en rond het klooster.

We mochten zowel de kerk als het klooster zien, die gebouwd zijn in de Neogotische stijl.
De kerk is prachtig, met schitterende gebrandschilderde ramen en een heel bijzonder baldakijn boven het hoofdaltaar. Ik heb hier geen foto's van gemaakt, omdat ik in kerken niet fotografeer, maar ik kan jullie verzekeren dat het mooi was.

In het klooster vind je een prachtige kruisgang die heel Middeleeuws lijkt, rondom een binnentuin. We kregen van een van de fraters uitleg bij de verschillende gebrandschilderde taferelen die momenten uit het leven van Thomas van Aquino voorstelden. Ook vertelde hij over het klooster vroeger en nu, ik vond dit heel bijzonder om te horen.
Kloostergang
De binnentuin is een plek om tot rust te komen en te mediteren.
Vijf jaar geleden is men begonnen met het herinrichten van deze binnentuin. Tuinarchitect Harry Pierik is hier met een groep vrijwilligers mee bezig. De bloemen die zijn uitgekozen voor de perken hebben de kleuren van Middeleeuwse miniaturen.

Door het koude voorjaar was het niet zo'n bloemenweelde als het al had kunnen zijn, maar desondanks was het een bijzonder mooie tuin, waar heel veel te zien was. De bijzondere opzet maakte het nog mooier. Harry Pierik zelf gaf uitleg en wist het zo beeldend te vertellen dat ik me bijna als vrijwilliger had aangemeld, hoewel Zwolle een beetje ver van Almere ligt!
Tuinarchitect Harry Pierik legt uit
Kortom, een heel fijne middag op een prachtige plek. Een plek waar je tot rust kunt komen en nieuwe energie op kunt doen. Het klooster in Zwolle is een bezoek meer dan waard.

De Open Kloosterdag was dit jaar een groot succes, zo'n 9000 mensen hebben de verschillende kloosters bezocht. Ongetwijfeld zal er volgend jaar weer zo'n dag georganiseerd worden, dus als je eens binnen in een klooster wil kijken, is dat de gelegenheid!
Meer informatie over de Dominicanen in Zwolle HIER
Meer informatie over de tuinen van Harry Pierik HIER

Reacties

  1. Wat mooi, ik wist helemaal niet dat er zo'n open dag bestond! Al ben ik weleens in een klooster geweest voor een retraite :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, leuk he? Een goede manier om met een klooster of een congregatie kennis te maken die je niet zo goed kent.

      Groetjes,

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts