The Misfits (1961)

The Misfits  is het verhaal van de jonge vrouw Roslyn (Marilyn Monroe) die naar Reno is gekomen om te kunnen scheiden van haar echtgenoot die haar geen enkele aandacht gaf.

Nadat de scheiding is uitgesproken, komt ze in een bar de monteur Guido (Eli Walach) en de oudere cowboy Gay (Clark Gable) tegen. Roslyn en Gay krijgen iets met elkaar.

Roslyn is een ontzettend mooie vrouw, die iedereen vertrouwt en met iedereen meeleeft. Als Gay op een gegeven moment een konijn wil doodschieten omdat die de sla opvreet, vindt ze dat al verschrikkelijk. Haar idealisme botst met de harde werkelijkheid, zoals duidelijk wordt als ze meegaat met Gay, Guido en Perce (Montgomery Clift), een oude vriend van Gay en een rodeorijder, om wilde mustangs te vangen.

Gay wil vrij zijn en voor hem is het vangen van paarden een manier om dat te zijn, dan werkt hij voor zichzelf en niet voor een baas. Maar zijn manier van leven is eigenlijk al ouderwets geworden. Vroeger ving hij tientallen paarden, nu gaan ze op pad om een stuk of vijftien te vangen, maar vinden er uiteindelijk maar vijf. Er zijn bijna geen paarden meer en daarmee zijn cowboys zoals Gay overbodig geworden.

The Misfits is een melancholische film. Alle personages vallen buiten de boot van de normale maatschappij, Roslyn omdat ze een nachtclubdanseres was, Gay omdat hij een uitstervend beroep heeft en geen band met zijn kinderen, Perce omdat hij uit nood rodeo rijdt omdat hem zijn rechtmatige erfenis, de boerderij van zijn vader, is ontfutselt.
Het desolate landschap van Nevada en de zwart-wit beelden onderstrepen deze melancholie.

De scenes in de woestijn met de paarden zijn indringend en mooi. De bruutheid van het paardenvangen wordt heel goed duidelijk en je ziet de worsteling die Roslyn doormaakt. Aan de ene kant wil ze Gay niet voor de voeten lopen en wil ze zijn beroep respecteren (zoals hij ook haar respecteert), maar aan de andere kant vindt ze het verschrikkelijk wat er met de paarden gebeurt.
Montgomery Clift, Marilyn Monroe en Clark Gable
Perce is uiteindelijk degene die, samen met Roslyn, de paarden bevrijdt, hoewel Gay tot het laatst zich blijft verzetten tegen de teloorgang van zijn manier van leven. Hij wil zelf het moment bepalen dat hij ermee ophoudt, hij wil niet dat iemand voor hem bepaalt wat hij doen moet.

De laatste scene, waarin het er even op lijkt dat Roslyn en Gay elkaar niet meer kunnen vinden, maar ze gelukkig toch beseffen dat hun liefde sterker is dan hun verschillen, was ontroerend en mooi.

Zijn er aanmerkingen te maken? Ja, natuurlijk. Met twee uur duurt de film wel lang en zijn sommige scenes te lang uitgesponnen. Maar dat is eigenlijk het enige. 

De acteerprestaties van Marilyn Monroe, Clark Gable en Montgomery Clift zijn bijzonder goed. Marilyn Monroe zet perfect de onschuldige en idealistische Roslyn neer, terwijl Clark Gable geweldig is als de cowboy op leeftijd die eigenlijk wel weet dat hij moet veranderen, maar dit nog niet goed kan accepteren. Een stugge man, die wel in allerlei kleine dingen laat merken dat hij veel van Roslyn houdt.
Marilyn Monroe as Roslyn
Het schijnt dat het draaien van deze film niet gemakkelijk is geweest. De regisseur was dronken, de hitte in Nevada ondragelijk en Marilyn Monroe kwam vaak te laat en kwam soms helemaal niet opdagen op de set. Arthur Miller schreef het script, maar tegen de tijd dat er gefilmd ging worden, was het huwelijk tussen Miller en Monroe al voorbij. Om dit verdriet te boven te komen, stortte Marilyn zich in de drank en de pillen.

Twee dagen nadat het filmen was afgelopen, kreeg Clark Gable een hartaanval en tien dagen later overleed hij. Marilyn Monroe was hier kapot van, ze had als jong meisje Clark Gable erg bewonderd (lange tijd heeft ze gedacht dat hij haar vader was) en op de set was hij bijzonder vriendelijk en begripvol voor haar geweest.

Het was de laatste film die Marilyn Monroe had afgemaakt voor haar dood, en Montgomery Clift zou enkele jaren later ook overlijden.

The Misfits flopt toen de film uitkwam, maar tegenwoordig wordt het gezien als een klassieker. Ik vond de film in ieder geval zeker de moeite waard. 

Reacties

 1. Ja, prachtig, ik moet hem weer eens opnieuw gaan bekijken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De moeite waard, Hella, en ik was aangenaam verrast hoe mooi ik de film vond!

   Groetjes,

   Verwijderen
 2. Deze film heb ik nog nooit gezien (en al heel veel andere films van haar wel) Ik ga toch eens op zoek!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zou ik zeker doen, ik vond Marilyn Monroe hierin namelijk echt goed acteren (en haar eerdere films zijn vaak vooral dommige fluf, daar is hier geen sprake van!) En Clark Gable is ook leuk.

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts