Tentoonstelling Odilon Redon, la littérature et la musique

Boeket van veldbloemen (1905)
Een beetje op de valreep ben ik toch nog naar het Kröller-Muller museum geweest, waar een tentoonstelling van de kunstenaar Odilon Redon is. Ik had weinig idee over wat ik zou aantreffen, maar ik was behoorlijk overdonderd; wat een prachtige dingen heb ik daar gezien.

Odilon Redon (1840-1916) is een Franse kunstenaar die ontzettend veelzijdig was. Hij las heel veel en was een goede musicus. Deze vormen van kunst inspireerden hem tot zijn tekeningen en schilderijen. Zo maakte hij albums met litho’s bij de werken van onder andere Flaubert, tekent hij de helden uit de opera’s van Wagner en combineert hij gedichten met zijn tekeningen.

Maar hij had ook wetenschappelijke belangstelling en ook dat komt terug in zijn tekeningen, op een bijzondere manier.

Hij maakte in het begin van zijn carrière veel donkere litho’s, zijn noirs. Later begon hij steeds meer in kleur te werken, met pastelkrijt en olieverf. Na 1890 heeft hij geen noir meer gemaakt.
Chimaera (fantastisch monster) kikkervisje (1883)
In het Kröller-Muller zijn de werken van het museum zelf, samen met die uit een privé collectie en nog een aantal stukken uit verschillende andere musea samengebracht tot een prachtig geheel. De uitgangspunten van de tentoonstelling zijn dus de literatuur en de muziek die zo belangrijk voor Redon waren.
Pégasus (1895-1900)
Wat mij opviel was de verstildheid die uit sommige werken spreekt, een soort dromerigheid die niet bepaald romantisch of zoetsappig is, juist het tegendeel zou ik willen zeggen. Ondanks de stille rust van de meeste afbeeldingen, zie je dat er heel wat achter zit, het zijn geen oppervlakkige plaatjes met wat leuke kleurtjes.

Mocht je de werken van deze bijzondere kunstenaar nog willen zien, dan moet je wel opschieten, Odilon Redon, la Littérature et la musique in het Kröller-Muller museum is nog maar tot 9 september 2018 te zien (daarna gaat de tentoonstelling naar Kopenhagen). 
Het raam (1908)
Maar de tentoonstelling is zeer de moeite waard en ik kan eerlijk zeggen dat Odilon Redon volstrekt uniek is en diepe indruk op me heeft gemaakt.

Reacties

 1. Oh, zo prachtig, hier had ik echt graag heen gewild.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat begrijp ik heel goed. Jammer dat het niet kan (en het is dus ook alweer bijna voorbij), ik weet zeker dat je het idd prachtig had gevonden.

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts