De tijd in kleur, Marina Amaral en Dan Jones

De samenwerking tussen Marina Amaral en Dan Jones levert één van de mooiste boeken van dit jaar op.

Dan Jones is een historicus en Marina Amaral kleurt foto's in, om het heel simpel te zeggen. Oude zwart wit foto's worden door haar bewerkt met historisch volkomen correcte kleuren, zodat een nieuw beeld ontstaat. Het verleden wordt hiermee dichterbij gebracht.

In het boek De tijd in kleur, wordt in zo'n 200 foto's een overzicht gegeven van de wereldgeschiedenis tussen 1850- 1960. In steeds periodes van tien jaar is er een thema waar de foto's op uitgekozen zijn en wordt er uitleg gegeven over wat je ziet. En zo trekken de gebeurtenissen aan je voorbij, ben je even getuige van de belangrijke momenten in de geschiedenis.

Van Marie Curie en Tolstoi tot Jack Kennedy, van Garibaldi tot Mata Hari, van de gebroeders Wright tot de Rode Baron, en revoluties in China en Mexico, de Spaanse burgeroorlog.
Het boekt begint met Napoleon III en eindigt met een Sovjetkosmonout.

Het is een boek dat je steeds even oppakt om erin te bladeren, een stukje te lezen en je te laten betoveren door de wereld die je voor je ziet in de foto's die zo mooi zijn bewerkt zijn, dat ze gisteren gemaakt lijken te zijn zonder één moment onecht te lijken.

Er zijn foto's bij die je heel goed kent, omdat het echte iconische foto's zijn, denk bijvoorbeeld aan de foto waarin Lenin en Stalin samen op een bankje zitten, of van de moeder met haar kind tijdens de Depressie in de VS, of de beroemde kus op Times Square. Maar ook die lijken nu echter dan daarvoor en komen anders bij je binnen.

Mooi vind ik ook dat er voor gekozen is om het echt een wereldgeschiedenis te laten zijn, en ook heel veel foto's te laten zien uit Azie, Afrika en Zuid Amerika.

De tijd in kleur is een schitterend boek en een schat om te hebben.

Originele titel: The colour of time (2018)
Nederlandse uitgave 2018 door uitgeverij Omniboek
Nederlandse vertaling: Alexander van Kesteren.
Bladzijdes: 429

Reacties

Populaire posts