Galleria Doria Pamphilj

Het mooie binnentuintje van Palazzo Doria-Pamphilj
De meeste toeristen in Rome komen op de gebruikelijke plekken, je ziet hordes bij het Colosseum, bij de Spaanse trappen en bij de Vaticaanse musea. Die plekken zijn dan ook heel erg druk en de wachttijden zijn vaak lang.

Gelukkig heeft Rome meer dan genoeg plekjes waar de meeste toeristen nog niet komen en waar je nog relatief ongestoord rond kunt lopen. Eén van die plekken is de Galleria Doria Pamphilj.

Dit grote stadspaleis is te vinden aan de Via del Corso en deze plek is al sinds de 16e eeuw in handen van de familie. Het huidige palazzo is gebouwd in de 17e eeuw. Er zijn trouwens nog meer grote palazzo's die van deze familie waren, maar dit zijn nu regeringsgebouwen, of ambassades zoals het palazzo aan het Piazza Navona, dat nu de Braziliaanse ambassade is.

De familie Doria komt al sinds de 12e eeuw in de annalen van de Italiaanse geschiedenis voor en ook de Pamphilj familie is van gelijke oude en eerbiedwaardige komaf. In de 17e eeuw werd er een huwelijk gesloten tussen de families Doria en Pamphilj en vanaf dat moment had het palazzo aan de Via del Corso in Rome zijn dubbele naam.

De familie Doria-Pamphilj heeft pausen en kardinalen geleverd, maar stond ook bekend als kunstverzamelaars. En het is deze kunstverzameling die je kunt bezichtigen. Niet het hele paleis is open voor bezoek, want de laatste nazaten van de familie wonen nog altijd in de privé appartementen. Het is daarmee waarschijnlijk het laatste grote palazzo dat nog in particuliere handen is, en wel in de originele handen van de familie zelf.

Je ziet in deze galleria de mooie zalen waar de schilderijen hangen, maar ook de balzaal die in de 19e eeuw werd ontworpen voor de 18e verjaardag van één van de dochters. Je loopt door de gemeubileerde zalen en kamers alsof de familie er elk moment ook nog even doorheen kan lopen en je krijgt zo een idee hoe een adellijke familie van het kaliber van de Doria-Pamphilj in Rome in de afgelopen eeuwen heeft gewoond en geleefd.
De prive kapel
Ik ben geen grote fan van audiotours, maar in dit geval is die geweldig. Er is weinig informatie in de kamers zelf te vinden, maar de laatste nazaat van de familie heeft de audiotour ingesproken, wat heel veel mooie en bijzondere achtergrondinformatie oplevert. De muziek die is gebruikt, is schitterend.

Bijzonder in de collectie zijn ten eerste de drie werken van Caravaggio die hier hangen (meer info hier), maar ook het portret van paus Innocentius X door Velázquez hangt hier. Paus Innocentius was tenslotte een Pamphilj!

Er hangen nog meer schitterende schilderijen en er zijn ook klassieke beelden te vinden in de collectie. Tijdens een grote sneeuwval een paar jaar geleden is het dak van een van de zalen ingestort, waardoor er veel beschadigd is. Maar met zorgvuldig restaureren is hier bijna niets meer van te zien.
Dit beeld is tijdens de sneeuwval in 25 stukken gebroken,
maar hier is bijna niets meer van te zien. 
Er worden soms concerten in het Palazzo gehouden, waarbij een van de bijzonderheden is dat één van de werken die wordt opgevoerd, staat afgebeeld op een schilderij van Caravaggio.

De galleria Doria-Pamphilj is zeer de moeite waard en ik kan eerlijk zeggen dat dit één van mijn favoriete musea in Rome is.

Via del Corso 305, entree 12 euro (zomer 2018)

Reacties

Populaire posts