Van raven en wolven

In de afgelopen weken las ik veel non-fictie boeken en twee daarvan gingen over bijzondere dieren.

De ravenmeester, Christopher Skaife
In de Tower van Londen zijn altijd ten minste zes raven aanwezig, anders zal het koninkrijk vergaan. Raven zijn niet alleen de grootste, maar ook de intelligentste leden van de kraaienfamilie en voor hen zorgen is geen peuleschil. Christopher Skaife doet dit werk sinds 2010.

Hij was meer dan twintig jaar militair en solliciteerde daarna naar de positie van Yeoman Warder, de bijzondere garde die de Tower bewaakt. Langzamerhand werd hij assistent van de toenmalige ravenmeester en sinds acht jaar is hij nu de verantwoordelijke man voor het welzijn van de raven.

De raven hebben elk hun eigen persoonlijkheid, zijn zeer intelligent, maar hebben ook een enorme gebruiksaanwijzing. Zo lijden ze aan neofobie, dat betekent dat ze niet goed tegen veranderingen kunnen en enorm van slag raken als hun routine verstoord wordt, met alle gevolgen van dien.

Christopher Skaife is een no-nonsens man die met verve vertelt over de herkomst van de legende van de raven, de gewoontes van de dieren, de manier waarop hij voor ze zorgt, de streken die de raven uithalen en de weg die hijzelf heeft afgelegd.

De ravenmeester is een heerlijk boek vol wetenswaardigheden en geschreven door iemand die schrijft alsof hij met een pint naast je in de pub zit. Interessant voor iedereen die meer wil weten over de Tower en al haar tradities (al zijn sommige niet zo oud als je misschien zou denken), en deze ongelofelijk fascinerende vogels.

Originele titel: The ravenmaster. My life with the ravens at the Tower of London (2018)
Nederlandse uitgave 2018 door uitgeverij Unieboek/Het spectrum
Nederlandse vertaling: Margreet de Boer
Bladzijdes: 194

De wijsheid van wolven, Elli H. Radinger
Elli Radinger was advocate, maar besloot dat ze haar leven niet wilde verspillen met echtscheidingen en dat soort rechtszaken. Ze ging stage lopen in Amerika om zich bezig te houden met wolven en heeft dat sinds die tijd gedaan. Ze werkte als onderzoekster onder andere in Yellowstone park, maar is ook in Europa een van de meest vooraanstaande experts op het gebied van wolven.

Wolven zijn geweldige dieren, die vaak twee uiterste reacties oproepen: vrees of bewondering. In dit boek vertelt Elli Radinger over de observaties die ze heeft gemaakt en geeft ons op die manier een inkijkje in het leven van wilde wolven.

Er gaan namelijk veel verhalen rond over de manier waarop een wolvenfamilie gestructureerd zou zijn, maar die observaties zijn gebaseerd op wolven in gevangenschap en hebben weinig met de werkelijkheid te maken.

In het wild zijn wolven goede ouders, zijn sommigen uitstekende leiders, werken de wolven samen, spelen ze met elkaar en met hun jongen, zorgen ze voor de oudere wolven en kennen ze verdriet en vreugde, liefde en empathie.

Aan de andere kant is het niet de bedoeling om wolven te romantiseren; ja, het zijn jagers en ja, ze eten die herten op. En als roedels elkaars territorium bevechten, gaat het er niet zachtzinnig aan toe.
Er zijn weer wolven in Duitsland en de kans bestaat dat ze ook naar Nederland komen, wolven leggen namelijk enorme afstanden af als ze er zin in hebben.

Zijn ze echter een gevaar voor alle schapen die er rondlopen zoals sommige mensen menen? Dan blijkt dat als er goede maatregelen worden genomen, de wolven geen groot gevaar vormen voor de schapen. Maar dat vereist wel de bereidheid van overheid en boeren om bepaalde aanpassingen te doen. (en ze niet klakkeloos af te willen schieten).

Prachtig vond ik trouwens om te lezen over de samenwerking tussen raven en wolven in Yellowstone. De raven waarschuwen de wolven voor gevaar, de wolven helpen de raven om een prooi open te maken zodat ook de raven ervan kunnen eten. Een roedel kan een groepje 'huisraven' hebben, die dicht bij de roedel leven, spelen met de jonge wolfjes en soms zelfs de oudere wolven plagen.

Dit levert soms een soort vriendschappen op, zoals Elli Radinger observeerde toen ze een wolvin zag, die een dode raaf eerst lange tijd tussen haar voorpoten had, om de raaf daarna op een apart plekje te leggen voor de roedel wegging.

Prachtige observaties van wolven en wat wij van hun kunnen leren, zonder prekerig te worden of de ogen te sluiten voor de problemen waar we voor komen te staan als we met wolven samen moeten leven. Een realistische kijk op wolven, voor iedereen die graag iets meer over echte wolven wil weten.

Oorspronkelijke titel: Die Weisheit der Wulfe (2017)
Nederlandse uitgave 2018 door uitgeverij AW Bruna
Nederlandse vertaling: Davida van Dijke
Bladzijdes: 277

Reacties

  1. "Er zijn weer wolven in Duitsland en de kans bestaat dat ze ook naar Nederland komen."
    Bij ons in de buurt zijn ze er al! Zie dit nieuwsbericht.
    Dit lijken me mooie boeken trouwens. Ik had ze toevallig allebei al in het vizier.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Echt permanente wolven? Oh wat leuk. Alhoewel ik niet weet hoe leuk het hier is voor de wolven. Ik vond beide boeken zo interessant om te lezen!

      Groetjes,

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts