Crooked House, Agatha Christie en de film uit 2017

Charles Hayward en Sofia Leonidis hebben elkaar tijdens de oorlog in Cairo leren kennen en Charles is vastbesloten met Sofia te trouwen. Als hij na de oorlog weer in Londen terug is en Sofia wil opzoeken om te zien of zij hem ook nog altijd wil, ziet hij echter dat haar grootvader net is overleden. En dit compliceert de zaak, want Aristide Leonidis was een miljonair en hij is vermoord. 

Als snel blijkt dat iedereen in het huis een motief zou kunnen hebben. De oude man was een charmante schurk die altijd net op het randje van de wet zat en zo zijn geld had verdiend. Hij woonde samen met zijn volwassen zoons en hun gezinnen en zijn eigen tweede (en veel jongere vrouw) in een groot en gek huis in een voorstad van Londen. 

Iedereen in de familie hoopt dat Brenda, de jongere tweede vrouw van Aristide de dader is, want dit zou iedereen het beste uitkomen. 

Charles mengt zich echter in het onderzoek, en komt erachter dat eigenlijk iedereen redenen en mogelijkheden had om de oude man zijn dodelijke injectie te geven. 

Aan de ene kant was de oude man royaal voor zijn familieleden, maar tegelijkertijd regeerde hij ook met ijzeren hand en gaf hij beslist niet toe aan al hun grillen en wensen. Er zijn dus heel wat onvervulde passies en verwrongen gevoelens onder al die mensen die daar noodgedwongen onder één dak leven. Langzamerhand, als er meer doden vallen en aanslagen gepleegd worden, komt de gruwelijke waarheid aan het licht. 

Het kromme huis is uitgegeven in 1949 en het is altijd een favoriet boek van Agatha Christie zelf geweest. En het is goed te begrijpen waarom, aangezien het echt goed in elkaar zit. 

Hier speelt noch Jane Marple, noch Hercule Poirot een rol, noch een van de andere bekende personages die we uit andere boeken kennen, het staat volledig op zichzelf. De personages zijn niet allemaal heel sympathiek, maar aan de andere kant begrijp je de meesten wel. De psychologie is zoals bijna altijd bij Agatha Christie, erg goed gedaan. 

Als lezer wordt je op bijna elke bladzijde op een verkeerd been gezet en de uiteindelijke ontknoping zag ik de eerste keer absoluut niet aankomen. Pas als je het boek meerdere keren leest, zie je de aanwijzingen die Agatha Christie altijd geeft, maar die je bij een eerste lezing volkomen over het hoofd ziet. 

Bijzonder is hier ook dat Agatha Christie een niet conventionele keuze heeft gemaakt, sentimenteel was ze beslist niet. Ik zal hier verder niets over zeggen om geen spoilers te geven, maar ze doet hier iets dat niet veel detective schrijvers durven te doen. (toen niet en nu niet). 

In 2017 is dit boek verfilmd als Crooked House, met Max Irons als Charles Hayward en andere bekende acteurs als Terence Stamp, Glenn Close en Gillian Anderson. 

Het scenario is geschreven door Julian Fellowes en hij heeft kleine veranderingen aangebracht die ik heel goed snap voor de film, maar hij is zo verstandig geweest om het plot grotendeels intact te laten. (het gaat altijd mis als ze denken Agatha Christie op het gebied van plot te kunnen verbeteren!)

De sfeer is uitstekend getroffen en hoewel dit misschien geen heel originele film is, vind ik het persoonlijk belangrijker dat ze trouw zijn gebleven aan het oorspronkelijke verhaal. 

Crooked House is een fijne, degelijke misdaadfilm, met een goede sfeer en mooie aankleding en zoals bijna altijd, uitstekende acteurs.  

Reacties

 1. Bedankt voor deze recensie, heel verleidelijk. Ik ga opzoeken of de Online bibliotheek dit boek te leen heeft. Julian Fellowes is ook de man achter Downton Abbey, een heerlijke serie, daarom denk ik dat de film ook leuk zal zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelukt! Echt een boek voor in de kerstvakantie.

   Verwijderen
  2. Oh, fijn dat het gelukt is het boek te vinden, inderdaad, heerlijk ontspannend in deze donkere en koude dagen. De film is goed en ik was blij dat Julian Fellowes het originele plot zoveel mogelijk intact had gelaten. Sfeer en aankleding zijn geweldig, maar dat zat ook altijd goed in Downton Abbey! :-) Veel leesplezier en wie weet ook kijkplezier.

   Groetjes,

   Verwijderen
 2. ik ga eens kijken naar de film, lijkt me toch ook ideaal kerstvakantiemateriaal!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, heerlijk ontspannen voor de vakantie. Ik heb me er in ieder geval weer heerlijk mee vermaakt vorig weekend.

   Groetjes.

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts