Tentoonstelling: Romanovs in de ban van de ridders

In de Hermitage is een nieuwe tentoonstelling te zien: De Romanovs in de ban van de ridders

In de tijd van de Romantiek herleefde de belangstelling voor de Middeleeuwen in Europa en zo ook in Rusland. In die periode, eind 18e, begin 19e eeuw ontstond het nationalisme waarbij men terug greep op de geschiedenis en de helden van vroeger. De Middeleeuwen waren een dankbare bron voor de Romantiek. 

De tsaren Paul I, Nicolaas I en Alexander III kochten harnassen, organiseerden toernooien, lazen ridderromans en verdiepten zich in de Kruistochten. 
De verzameling harnassen werd eerst bewaard in het Arsenaal, maar werd later toegevoegd aan de collectie van de Hermitage. 

Tsaar Alexander III wist een hele grote slag te slaan door de collectie Middeleeuwse kunst op te kopen, van een Rus die in Parijs woonde. Deze man moest zijn collectie veilen om zijn schulden te voldoen, maar op het moment dat de tsaar lucht kreeg van de situatie, bood hij aan de hele collectie in één keer te kopen. Deze verzameling vormt het hart van de afdeling Middeleeuwse kunst in de Hermitage. 

De opbouw van de tentoonstelling is zoals altijd prachtig gedaan. In de grote zaal zie je vooral de harnassen en staan er zelfs ridders te paard in toernooiopstelling. Het zijn trouwens geen echte paarden opgezet), maar ze zijn van kunststof, vermoed ik. De vaandels wapperen en de wapens staan opgesteld. 

Daarna komen de prachtige kunstvoorwerpen uit de Middeleeuwen, zoals de bewerkte religieuze voorwerpen, de ivoren kistjes en de beeldjes. Er is volgens mij geen vakmanschap zoals het Middeleeuwse vakmanschap, want wat een prachtige dingen werden er toen gemaakt. Kostbare materialen, maar ook met een verfijning en een oog voor detail dat zijn weerga niet kent. 

De tentoonstelling is naar mijn idee wel wat kleiner dan sommige andere tentoonstellingen zijn geweest (hoewel er zo'n 250 objecten te zien zijn), maar de kwaliteit is zoals altijd perfect en ik heb er, zoals ook altijd, van genoten. 
Schilderij tsaar Nicolaas I en zijn vrouw Alexandra Fjodorovna
ter herinnering aan een door hen georganiseerd toernooi. 


Romanovs in de ban van de ridders is nog tot 31 juli 2021 te zien in de Hermitage in Amsterdam. Je moet van te voren een ticket bestellen met een tijdsslot en je natuurlijk houden aan de voorschriften. 

Reacties

 1. Jacqueline hier (ik kan ineens niet meer met mijn bloggernaam reageren en het is vrijdagavond, dus ik ga even zo verder, beetje lui)
  ik moet echt naar deze tentoonstelling, dat lijkt me duidelijk. Hopelijk lukt dat ook dit voorjaar er is nog ruim de tijd. dank dus voor de tip en de nieuwsgierigmakende beschrijving!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. a, ik zie dat het toch is gelukt, des te beter, en dus sorry voor het geklets!

   Verwijderen
  2. Jouw geklets is altijd welkom! :-) Ik vond het echt de moeite waard en als mediëviste, zul je het denk ik echt op waarde kunnen schatten. Zoveel moois te zien.

   Groetjes,

   Verwijderen
 2. Reacties
  1. Ja, er is iets aan Middeleeuws vakmanschap dat mijn hart sneller doet kloppen, het jouwe ook, volgens mij! :-)

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts