Een wonderlijk gemis, Christophe Ono-dit-Biot

In Een wonderlijk gemis volgen we opnieuw César, die probeert door te gaan na de dood van zijn vrouw Paz. Hij doet zijn best voor hun zoontje Héctor, maar eigenlijk lukt het hem niet. Het leven heeft bitter weinig zin meer. 

In een laatste poging om het verleden te herstellen, gaat César terug naar de Amalfi kust om een herinnering aan vroegere en gelukkigere tijden op te halen en tegelijkertijd om een beeld te laten repareren. Dit beeld had Paz besteld toen ze daar ooit waren, maar het was gebroken aangekomen in Parijs en op de een of andere manier was het er nooit van gekomen om het te laten maken. 

Nu is het dan eindelijk gemaakt en staat het op een ereplaats in de gang, maar de situatie voor César verandert niet. Het verlies doet nog altijd evenveel pijn en zijn leven is nog altijd zinloos. 

César besluit dat het genoeg is en besluit eruit te stappen. Op deze manier kan hij toch ook geen vader voor Héctor zijn en die is beter af zonder een vader zoals hij. Net op het moment dat hij de eerste pillen heeft ingenomen, wordt er echter aangebeld. Ondanks zichzelf reageert César op het doordringende geluid van de bel en doet hij de deur open. 

Voor de deur staat Nana, een nieuw buurmeisje die vraagt of ze binnen mag komen en met een geleend boek weer vertrekt. Het moment om de pillen in te nemen is nu wel voorbij, net alsof hij uit ene roes ontwaakt. Ondanks zichzelf raakt César gefascineerd door Nana, en raakt hij door haar beetje bij beetje weer bij het leven betrokken. Ze komt bij hem op bezoek, leent boeken en ze gaan samen uit. Nana is een vat vol wijsheid en kennis en over de meeste obscure onderwerpen weet ze wel iets. 

César heeft het idee dat hij haar al eens eerder heeft gezien, maar als hij zich herinnert waar dat was, beweert Nana dat hij zich moet vergissen. Er zijn nog meer vragen die onbeantwoord blijven, want Nana is een mysterie, hoezeer ze ook het leven lijkt te belichamen. Dus wie is Nana en waarom is ze in het leven van César gekomen?

Een wonderlijk gemis is het vervolg op Een duik in de liefde, dat je eigenlijk eerst moet lezen, omdat zonder dat deel, dit boek minder indruk maakt. Ik heb Een duik in de liefde HIER besproken. 

Een wonderlijk gemis is een opnieuw een heel mooi boek, vol lagen en verwijzingen. De vele lijntjes tussen de delen van het verhaal, de verwijzingen naar de mythen van de Oudheid en de uiteindelijke uitkomst vond ik erg goed gedaan. Ik had op een gegeven moment wel door wat er aan de hand was, maar ik zal over de opbouw verder niks vertellen omdat elke lezer dit zelf moet ontdekken. 

Dit boek is een prachtige aanvulling op het vorige boek, en laat zien hoe moeilijk het soms kan zijn om verder te gaan na het verlies van een geliefde, zeker als bepaalde vragen niet beantwoord zijn. Christophe Ono-dit-Biot is een schrijver die ik in de gaten ga houden, ik vind de twee boeken die ik nu van hem heb gelezen erg de moeite waard. 


Originele Franse titel: Croire au merveilleux (2017)

Nederlandse uitgave 2019 door uitgeverij Borgerhoff en Lamberigts

Nederlandse vertaling: Sanne van der Meij

Bladzijdes: 225

Reacties

Populaire posts