Musea thuis beleven

Brieven van Vincent van Gogh, 
een tentoonstelling die ik helaas gemist heb. 
Helaas, op dit moment zijn de musea nog gesloten en dit blijven ze in ieder geval tot en met 15 maart as. 

Meestal geef ik twee keer per jaar een overzicht van de aankomende tentoonstellingen, maar dat is op dit moment een beetje moeilijk. Allerlei tentoonstellingen worden opgeschort en uitgesteld, en de tentoonstellingen die er al zijn, worden vaak verlengd. 

In het Van Gogh museum wordt de tentoonstelling Ongekend verwacht, over tien jaar bijzondere aanwinsten. In het Rijkmuseum in Amsterdam zal dit voor jaar een grote tentoonstelling openen over de Slavernij

In het Drents museum in Assen wordt de tentoonstelling van Henk Helmantel verlengd en Armenie wordt uitgesteld naar het voorjaar van 2022. In de Hermitage is Ridders en de Romanovs nog te zien.

In het Singer museum zou vanaf 2 maart een tentoonstelling van De Ploeg te zien zijn. Trouwens wel een heel goede reden om de musea gewoon weer te openen, er kan toch geen Ploeg tentoonstelling in het land zijn waar ik niet naar toe kan? (meneer Rutte, leest u mee?)

Gelukkig zijn er ondanks alle beperkingen ook mogelijkheden om thuis, vanuit je luie stoel te genieten van wat musea te bieden hebben. Veel musea hebben namelijk geweldige online programma's opgezet, met virtuele rondleidingen, filmpjes over topstukken uit de collecties, podcasts en zelfs webinars en online workshops. Ook voor de kinderen is er meer dan genoeg te vinden. 

Hieronder een lang niet volledig overzicht over wat een aantal museum in Nederland online te bieden heeft. Een geweldig alternatief nu de musea nog dicht zijn of als zometeen de musea wel open zijn, maar je bent zelf om welke reden dan ook, niet in de gelegenheid te gaan. 


Hermitage

Filmpjes met informatie over topstukken uit de collectie, over de restauratie van het schilderij van Van der Helst en achtergronden bij de tentoonstellingen. 

Hermitage thuis


Van Gogh museum

Hier vind je podcasts over het werk van Vincent, informatie over Van Gogh en zijn leven, filmp;jes met bijzondere werken uit de collectie en nog veel meer. Ook voor kinderen zijn hier dingen te vinden.

Haal het museum in huis


Rijksmuseum Amsterdam

Hier kun je je eigen collectie samenstellen, zijn er videotours en filmpjes met heel veel extra achtergrondinformatie over bijzondere stukken uit de collectie. Ook kun je meekijken met de restauratie van de Nachtwacht en leer je basistechnieken van schilderen. 

He Rijksmuseum bij je thuis


Drents museum in Assen

Ook hier podscatst en video's, met een workshop tekenen of schilderen of zelfs een Helmantel workshop die je online kunt boeken, verder informatie over het museum en de rest van de collectie.  

Thuis beleven


Museum voor Volkenkunde in Leiden

Hier is echt gekeken naar allerlei activiteiten die thuis uitgevoerd kunnen worden, ook samen met de kinderen. Van Oegandese kralen maken tot het maken van een Pinata. 

Wereldse activiteiten voor thuis

Amandelbloesem, Vincent van Gogh

Groninger museum

Hier een prachtige rondleiding door het museum, alsof je er zelf rondloopt. 

Virtueel museum 360


Fries museum in Leeuwarden

Een afwisselend programma hier in Leeuwarden, met een workshop borduren, een virtuele tentoonstelling, maar ook geschiedenis, achtergrond en informatie in blogs en audioverhalen. 

Fries museum bij je thuis


Dordrecht museum

Of je nu wilt wandelen door het museum, een leuke acticviteit voor de kinderen wil, achtergrond over de 19e eeuw wil of geïnteresseerd bent in het verhaal van de week, dan kun je hier terecht. 

Thuismuseum


Rijksmuseum voor Oudheden

Er zijn verschillende online rondleidingen door de diverse tentoonstellingen te vinden, maar ook allerlei knutselmogelijkheden voor de kinderen, online lezingen en livestreams en audiotours. 

Online activiteiten en Activiteiten thuis


Kunstmuseum Den Haag

Hier vind je de mogelijkheid om lezingen te volgen van museumdocenten over uiteenlopende onderwerpen, voor maar 5 euro per keer. Ook zijn er podcasts en kun je de opening van de nieuwe tentoonstelling online terug zien. 

Webinars en Podcasts


Noord Brabants museum

Hier kun je een tour virtuele volgen door het museum, boordevol informatie en interessante stukken uit de collectie. 

De tour

Reacties

 1. Dank je wel, dat je dat allemaal voor ons hebt uitgezocht en op een rijtje gezet!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Graag gedaan, ik vind het altijd leuk om te zien wat de musea voor tentoonstellingen hebben, maar noodgedwongen moest ik nu dus andere dingen opzoeken.

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts