Vooruitblik tentoonstellingen herfst/winter 2021-2022

Het is even afwachten natuurlijk hoe de situatie zich zal ontwikkelen, maar laten we hopen dat de musea open blijven de komende maanden, er is namelijk meer dan genoeg te zien! Kijk voor je een tentoonstelling bezoekt even goed op de website naar de mogelijke maatregelen die kunnen gelden, zoals van tevoren reserveren. 

De Ploeg in het Singer museum in Laren

De Groninger kunstenaarsstroming De Ploeg is ook vertegenwoordigd in het Singer museum. Ze hadden al twee schilderijen, maar nu zijn er door een schenking nog zeven bijgekomen. Vanaf 1922 zal de collectie van De Ploeg een permanent onderdeel zijn van het Singer museum, in hun eigen zaal. Nu alvast een voorproefje.

17 augustus 2021-28 november 2021, meer informatie: HIER


De ontdekking van het heden in het Singer museum in Laren

Opnieuw is er een particuliere collectie te zien, uit de JK Art Foundation. Hier zijn werken uit de hele 20e en zelfs 21 e eeuw te zien. Denk hierbij aan werken van Brancussi, Mondriaan, Klee, Modigliani, Picasso en nog vele anderen.

Deze tentoonstelling wordt samen georganiseerd met het Noord Brabants museum in Den Bosch.

17 augustus 2021-28 november 2022, meer informatie HIER

 

Icons in het Fries museum in Leeuwarden.

Portretten en afbeeldingen van mensen, ze werden vroeger al gemaakt en worden nog altijd gemaakt. Schilderijen, tekeningen, foto’s, portretten zijn er in alle soorten en maten. Wat wil de opdrachtgever overbrengen met het portret, wat wil de schilder zelf zeggen met het (zelf) portret?

In Leeuwarden komen er zo’n honderd topstukken uit de National Portrait Gallery, gemaakt door kunstenaars van Rubens tot Warhol en van mensen als koningin Elizabeth I tot David Beckham. De tentoonstelling wordt aangevuld met portretten uit de collectie van het Fries museum zelf.

11 september 2021- januari 2022, meer informatie HIER

 

Artemisia in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede

Artemisia Gentileschi was een getalenteerde kunstenares in de 17e eeuw in Italie. Zij was niet alleen de dochter van een kunstenaar, maar was in staat om geheel zelfstandig ook te schilderen. Ze had haar eigen opdrachtgevers en tot op de dag van vandaag worden haar schilderijen bewonderd. Maar wie was deze vrouw en hoe hield ze zich staande in haar tijd? Deze tentoonstelling gaat over Artemisia, haar kunst, haar wereld en haar tijd.

26 september 2021-23 januari 2022, meer informatie HIER

 

In het licht van Cuyp in het Dordrecht museum

Aelbert Cuyp was niet alleen in Nederland een geliefd schilder, zijn werk was een inspiratiebron voor bijvoorbeeld Engelse landschapsschilders als Constable, Gainsbourough en Turner. Na zijn dood ontstond er een complete Cupy-rage in Engeland. Iedereen moest en zou zijn schilderijen hebben en grote werken waren er zelfs niet meer in Nederland te vinden, alles hing in Engeland.

In Dordrecht is er een tentoonstelling te zien waarin veel werken van Cuyp voor het eerst terug zijn in de stad waar ze zijn gemaakt. Zelfs twee werken uit de collectie van koningin Elizabeth II worden voor de duur van deze tentoonstelling uitgeleend. Daarbij worden er schilderijen getoond van belangrijke kunstenaars die door Cuyp geïnspireerd werden.

3 oktober 2021-6 maart 2022, meer informatie HIER

 

Frida Kahlo in het Drents museum in Assen

Eindelijk kan de lang verwachte tentoonstelling over de beroemde Mexicaanse kunstenares naar Assen komen. Niet alleen een groot aantal van haar bijzondere werken zullen hier te zien zijn, uit het museum uit Mexico komen ook gebruiksvoorwerpen, sierraden en kleding mee, zodat we nog meer te weten komen over Frida Kahlo. Het is voor het eerst dat dit samen te zien is.

8 oktober 2021-27 maart 2022, meer informatie HIER

 

Aardappeleters, misser of meesterwerk? in het Van Gogh museum in Amsterdam

Voor Vincent van Gogh was De aardappeleters zijn meesterproef. Hiermee wilde hij laten zien dat hij echt kon schilderen. Hij bereidde het voor door tientallen schetsen te maken en deed er maanden over. Helaas was niemand enthousiast over het werk, critici en ander publiek moesten er niets van hebben. Het werk werd niet zijn triomfantelijke intocht in de Parijse kunstwereld, maar was bijna het einde. Gelukkig liet Vincent zich niet uit het veld slaan en bleef hij schilderen. In deze tentoonstelling staat dit eerste werk centraal, niet als meesterproef van zijn kunnen, maar als startpunt van zijn verdere ontwikkeling.

8 oktober 2021-13 februari 2022, meer informatie HIER


JR Chronicles in het Groninger museum

JR is een Franse kunstenaar, die begon als graffitiartiest, maar al snel overstapte op artinstallaties, sculpturen en architectuur. Hij probeert in zijn werk de samenleving te laten zien, en vooral de minder mooie kanten, de mensen die het moeilijk hebben en gemarginaliseerd worden. In deze tentoonstelling zijn foto’s, video’s en muurcollages te zien.

20 november 2021-12 juni 2022, meer informatie HIER

 

Remy Jungerman in het Stedelijk museum in Amsterdam

Remy Jungerman is een kunstenaar die duidelijk zijn Surinaamse/Marron roots laat terugkomen in zijn werk. Hij is heel veelzijdig en maakt sculpturen, collages, zeefdrukken, schilderijen en installaties.

In deze tentoonstelling is werk van de afgelopen vijftig jaar verzameld, maar ook nieuw werk dat speciaal is gemaakt en nog niet eerder te zien was.

20 november 2021-13 maart 2022, meer informatie HIER

 

Gaby Bovenlander in het Noord Veluws museum in Nunspeet

Gaby Bovenlander (1931-2020) was een veelzijdige schilderes die allerlei soorten stromingen uitprobeerde en in haar werk kleur gebruikte en een vleugje magisch-realisme, zodat haar landschappen en taferelen altijd iets bijzonders kregen. Haar werken stralen vrolijkheid en humor uit, en er is vaak veel te zien. Ze schonk een deel van haar werken aan het Noord-Veluws museum. Vanaf december is er een grote overzichtstentoonstelling te zien hier.

4 december 2021-27 maart 2022, meer informatie HIER

 

Keizer Domitianus in het Oudheidkundig museum in Leiden

Keizer Domitianus was een van de grote keizers uit de 1e eeuw na Christus. Rome was een wereldstad en heerste over het Imperium Romanum. Ten tijde van zijn regering was Domitianus geliefd, maar sinds die tijd is hij grotendeels vergeten en wordt zijn nagedachtenis bespot. Wie was keizer Domitianus en wat is er gebeurd?

In deze tentoonstelling ligt de aandacht natuurlijk op de keizer zelf en zijn familie, maar natuurlijk is er ook van alles te zien over Rome uit die tijd. Afbeeldingen, mozaïeken, standbeelden, gebruiksvoorwerpen, sierraden en schrijfstiften vormen een fantastisch overzicht van Rome in haar hoogtijdagen.

17 december 2021-22 mei 2022, meer informatie HIER

Reacties

 1. Dag Bettina, wat een mooi lijstje! En wat een ontdekking die Gaby Bovenlander! Ik heb nu al het gevoel dat ik haar niet snel zal vergeten! Qua haalbaarheid vanuit het Zuiden, scoort vooral Leiden hoog en ook het Van Gogh Museum. Ik ben daar dus nog nooit geweest, en dat wordt echt wel eens tijd. Misschien moeten we nu toch eens een keer afspreken om eens samen op pad te gaan?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Jacqueline, wat een goed idee! Laten we dat gewoon eens doen , meer dan genoeg keuze! (en Gaby Bovenlander vind ik ook heel bijzonder, ik kijk nu al uit naar die tentoonstelling. )

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts