De eerste zes Agatha Christies van het jaar

Ik heb me voorgenomen om dit jaar alle 66 detectives van Agatha Christie in chronologische volgorde te herlezen. Om dat te redden moet ik er 5.5 per maand lezen en dat is deze maand gelukt, en hier doe ik kort verslag van deze eerste zes die ik in januari heb gelezen.


The mysterious affair at Styles / De zaak Styles (1920)

Dit was het eerste boek dat Agatha Christie schreef. Het speelt zich af in 1916 en een gewonde kapitein Hastings moet herstellen. Hij wordt uitgenodigd door een oude vriend John Cavendish om bij hem te komen logeren, in het huis waar zijn hele familie woont. John's stiefmoeder is net hertrouwd met een dubieus figuur en kort na de aankomst van Hastings wordt de stiefmoeder vermoord. Iedereen denkt dat die echtgenoot het heeft gedaan, maar is dat werkelijk zo?

Nu is er in het dorp een groep Belgische vluchtelingen, onder wie Hercule Poirot, ooit een van de beroemdste leden van de Belgische politie. Hastings vraagt Poirot te helpen het raadsel te ontwarren.

We maken in dit boek voor het eerst kennis met Hercule Poirot en Arthur Hastings en Agatha Christie heeft al enkele eigenschappen voor hen beiden bedacht waar ze later spijt van kreeg, want toen zat ze eraan vast. 

Het noordmysterie zelf is ingenieus, en Agatha Christies ervaring in een apotheek tijdens de oorlog kwam haar hier goed van pas. Ze maakt gebruik van een bepaald plotmiddel (zeg je dat zo?) dat ze daarna nog vaker zou gebruiken, maar ik verklap hier niet wat dat is, alleen dat ook dit goed is uitgewerkt. 

Oorspronkelijk had haar boek een groot expose door Poirot in de rechtszaal, maar op verzoek van de uitgever werd dit aangepast naar iets anders. Agatha Christie kwam toen met de opzet dat alle verdachten en betrokkenen bij elkaar zitten (het liefst in de bibliotheek), terwijl Hercule Poirot vertelt hoe hij tot de oplossing kwam. Dit was nieuw voor die tijd, terwijl we dit tegenwoordig een beetje ouderwets of zelfs afgezaagd vinden als een schrijver het nog gebruikt. 

Ik vond bij deze herlezing het plot van de moord zelf ingenieus, en er zijn genoeg valse aanwijzingen om de lezer op een verkeerd been te zetten. Voor een debuut was dit gewoon bijzonder goed. 

Vijf sterren, gelezen in het Engels. 


The secret adversary / De geheime tegenstander (1922)

Tommy en Tuppence zijn twee jonge mensen die na de Eerste Wereldoorlog een baantje nodig hebben, maar er is geen werk. Ze besluiten om zich te verhuren als avonturiers en komen dan terecht in een groot complot waarin een verdwenen jonge vrouw een cruciale rol speelt en een organisatie die gerund wordt door de geheimzinnige meneer Brown. 

De geheime dienst denkt dat Tommy en Tuppence met hun frisse kijk wel eens een kans zouden kunnen hebben om het complot te ontraadselen en neemt hen onofficieel in dienst. 

Dit was het tweede boek van Agatha Christie en het is meer een avonturenroman dan een echte detective. Het is een ongeloofwaardig verhaal, in grote complotten was Agatha Christie nooit goed en ze wordt er ook niet beter in. Maar Tommy en Tuppence zijn charmant en vlot en geestig, heel erg de Bright Young Things van de jaren ' 20 en dat redt het boek. 

Drie sterren, gelezen in het Engels


Murder on the links / Moord op de golflinks (1923)

Voor haar derde boek keerde Agatha Christie terug naar Hercule Poirot en Arthur Hastings. Poirot krijgt een uitnodiging om naar Frankrijk te komen van een miljonair die zijn diensten nodig heeft. Daar aangekomen blijkt de miljonair te zijn vermoord. Poirot krijgt concurrentie van een arrogante inspecteur van de SĂ»retĂ©, maar het zal niemand verbazen dat Poirot met de oplossing van de moord komt. 

Maar voor het zover is, wordt Hastings verliefd, is er sprake van chantage, een tweede man die vermoord is, een oude zaak met lange schaduwen en meer dolken dan je zou verwachten.

Grappig genoeg is dit een boek dat ik niet vaak heb herlezen, en ik weet eigenlijk niet waarom, want ik vond het uiteindelijk wel weer erg leuk. Poirot die de waarde inziet van kleine aanwijzingen, Hastings die in complete verwarring is en vaak precies de verkeerde richting op denkt. Maar alles komt goed en Hastings krijgt een happy end!

In het Nederlands gelezen, vier sterren.


Poirot investigates / Uit Poirot's praktijk (1924)

Dit is een bundel met veertien korte verhalen waarin Poirot en Hastings allerlei zaken oplossen. Het leuke is dat er heel veel diverse zaken zijn, van moorden, diefstal, verdwenen juwelen, chantage en een verstopt testament, tot een verdwijning en de vloek van een Egyptisch koningsgraf. 

Hastings is nog altijd het spoor bijster en Poirot kan de ene zaak oplossen door thuis te blijven en van inspecteur Japp of Hastings de bijzonderheden te horen, terwijl hij in een andere zaak via een dienstlift midden in de nacht voor inbreker speelt.

In het Nederlands gelezen, vier sterren


The man in the brown suit / De man in het bruine pak (1924)

Als Anne Beddingfield alleen achterblijft na de dood van haar vader, heeft ze tot dan toe een heel rustig leven geleid. Ze verlangt naar avontuur en die kans krijgt ze als ze in Londen een ongeluk ziet gebeuren en een man in een bruin pak van een moord verdacht wordt. Anne besluit om op onderzoek uit te gaan en scheept in naar Zuid Afrika. 

Dit boek is charmant, geestig, een tikje romantisch en heeft een geweldige hoofdpersoon in Anne Beddingfield. Kolonel Race komt hier voor de eerste keer zijn opwachting maken, maar hij is niet waar het verhaal om draait. Het plot is ingewikkeld, met gestolen diamanten, vermommingen en een bende misdadigers, maar zit wel goed in elkaar. Kortom, gewoon een heerlijk boek om te lezen.

In het Nederlands gelezen, vier sterren


The secret of Chimney's / Het mysterieuze manuscript (1925)

Anthony Cade krijgt de kans om voor een hoop geld een klein klusje op te knappen, namelijk het overbrengen van de memoires van een oud-staatsman naar de uitgever. Het lijkt er echter op dat er meerdere partijen baat bij hebben dat deze memoires nooit verschijnen, en Anthony komt terecht in een complot waarin verschillende moorden gepleegd worden. Hoofdinspecteur Battle van Scotland Yard maakt zijn opwachting. 

Agatha Christie schreef hiermee opnieuw een avonturenroman, met een fictief Balkanstaatje, gestolen juwelen, chantagebrieven, een geheim genootschap, een supermisdadiger en een incognito prins. Het verhaal gaat heel snel van de rails en wordt een tikje belachelijk. Ik geef het toch drie sterren omdat het wel heel vlot en geestig geschreven is en ik de hoofdpersonen leuk vind. 

In het Nederlands gelezen, drie sterren.


Conclusie:

We zien dat Agatha Christie in deze eerste boeken nog allerlei stijlen en genres uitprobeerde. Van een klassieke detective met een goed uitgewerkt plot tot avonturen- en spionageromans en een bundel korte verhalen. 

We zien al vernieuwende elementen zoals de uitleg van de moordzaak aan het einde van het boek, en dat Agatha Christie vlot en goed kan schrijven en in een paar zinnen een scene of een personage kan neerzetten. Maar we zien ook dat ze de af en toe behoorlijk van het padje af kan gaan met vergezochte internationale complotten. 

Reacties

Populaire posts