Palazzo Madama in Turijn

Eén van de vreemdste gebouwen in Turijn is het Palazzo Madama in het centrum. Het is namelijk een gekke mengelmoes. De voorgevel komt uit de 18e eeuw, maar andere delen komen uit de Middeleeuwen en er is zelfs nog een poort uit de Romeinse tijd aanwezig. 

Het was lange tijd een vesting, maar het werd verbouwd tot koninklijk paleis en in de 17e eeuw kreeg het de huidige naam toen de regentes van Savoye, Christina van Frankrijk, het paleis in gebruik nam. Haar bijnaam was Madame Reale, vandaar het Palazzo Madama. 

Nu is het een museum, en een heel leuk museum. Je hebt het oude gedeelte waar je de ondergrondse gewelven kunt zien uit de Romeinse tijd, en de zalen waar je kunt zien hoe het eruit zag in de 18e eeuw. Op de onderste verdieping, in de kelders, heb je een grote verzameling potten en serviezen en hier is ook de toegang tot een klein botanisch tuintje. 
Op de bovenste verdieping van een van de torens is een overweldigend mooi panoramisch uitzicht over de stad te bewonderen. Dit is echt de moeite van de klim meer dan waard, al is er ook een lift als je niet alle trappen kunt beklimmen. 


Een toegangskaartje was 10 euro (zomer 2023), en dit was meer dan de moeite waard. 

Reacties

Populaire posts