Vooruitblik: Tentoonstellingen eerste helft 2024

Het is weer tijd voor een klein overzicht van een aantal tentoonstelling die binnenkort in de Nederlandse musea te zien zijn. Voor een overzicht zoals dit bekijk ik de websites meer dan 20 Nederlandse musea in alle provincies, maar ik noteer hier alleen de tentoonstellingen waar ik eventueel zelf naar toe wil. Er kan ergens een tentoonstelling zijn van moderne installatiekunstenaar, maar de kans dat ik daar naar toe wil is klein, dus die komt niet in dit overzicht te staan. Niet alle websites zijn trouwens even overzichtelijk en soms is het bijna onmogelijk om te zien welke tentoonstelling er binnenkort aankomt. 

Maar ondanks dat is hier toch een aardige lijst met diverse tentoonstellingen, die voldoende inspiratie bieden voor iedereen!


Julius Caesar in het H'Art museum in Amsterdam

Julius Caesar is een van de bekendste figuren uit de geschiedenis, en in deze tentoonstelling komen vele facetten van deze complexe man naar voren. Een dictator en een hervormer, een veroveraar en de minnaar van Cleopatra. En hoe kijken we tegenwoordig naar hem? 

nog tot 20 mei 2024 te zien

Meer informatie: HIER


Frisse wind, Impressionisme van het noorden in het Singer museum in Laren

Samen met twee andere musea in Denemarken en Duitsland heeft het Singer museum een tentoonstelling georganiseerd over de impressionisten uit het noorden. Duidelijk wordt hoe het Impressionisme uit Frankrijk een frisse wind blies door de schilderkunst in heel Europa. Aan de hand van zes thema's (licht, zee, land, tuin, winter en stad) zien we de verschillen en overeenkomsten tussen de Deense, Duitse en Nederlandse impressionisten. 

17 januari 2024-5 mei 2024

Meer informatie HIER


Op scherp in het Centraal museum in Utrecht

In de jaren zestig ontstond een nieuwe vorm van schilderen, het hyperrealisme. In deze schilderijen werd de werkelijkheid zo gedetailleerd en precies vastgelegd, dat het wel een foto leek. En foto's waren ook precies de inspiratie voor deze werken. In het Centraal museum is een tentoonstelling te zien waarin ook veel aandacht is voor het werk van vrouwelijke kunstenaars en kunstenaars van kleur, en kunstenaars uit Oost- en West-Europa. Op die manier kun je zien hoe deze schildervorm is ontstaan en veranderd, en hoe de kunstenaars kijken naar de wereld.

10 februari 2024-9 juni 2024

Meer informatie HIER


Frans Hals in het Rijksmuseum in Amsterdam

Een grote overzichtstentoonstelling van een van de bekendste kunstenaars uit de Gouden Eeuw, een kunstenaar die je meteen herkent. In deze tentoonstelling zijn zo'n 50 schilderijen bijeengebracht, uit Nederlandse musea en verzamelingen, maar ook uit het buitenland.  

16 februari 2024-9 juni 2024

Meer informatie: HIER


De grote illusie, 200 jaar virtual realities in het Teyler's museum in Haarlem

We zijn gewend aan optisch bedrog dat gecreerd kan worden met AI, maar vergeten soms dat optische illusies al veel langer bestaan. In de 19e eeuw was men al bezig om de zintuigen om de tuin te leiden met spiegels en mechanische projecten om beelden te creëren die niet echt waren. Wetenschap, theater en massa-amusement komen in deze tentoonstelling bij elkaar, met onder andere het eerste poezenfilmpje ooit (uit 1894!!).

17 februari 2024-1 september 2024

Meer informatie: HIER


De schepping van de wetenschap in het Catharijneconvent in Utrecht

Voor sommige mensen staan religie en wetenschap lijnrecht tegenover elkaar. In werkelijkheid zijn er veel raakvlakken en hebben ze elkaar eeuwenlang beinvloed. In het Catharijneconvent is een tentoonstelling te zien in samenwerking met het Teylers museum en het Rijksmuseum Boerhaave over de band tussen religie en wetenschap die laat zien dat er overeenkomsten zijn dan verschillen.

22 februari 2024-2 juni 2024

Meer informatie HIER


Matthew Wong/Vincent van Gogh in het Van Gogh museum

Matthew Wong is een Chinees-Canadese kunstenaar en in deze tentoonstelling zien we de inspiratie die hij haalt uit het werk van Vincent van Gogh.

1 maart 2024-1 september 2024

Meer informatie: HIER


Armando, gestalten in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede

Een prachtige tentoonstelling over de kunst van Armando, uit de afgelopen 25 jaar. Grote bronzen beelden die lijken op gestalten van mensen, en schilderijen van mensfiguren en landschappen, aangevuld met schetsen en fragmenten poezie geven een bijzonder beeld van deze bijzondere Nederlandse kunstenaar.


5 maart 2023-20 augustus 2024

Meer informatie HIER


De Haagse school in het kunstmuseum in Den Haag

De schilders van de Haagse school staan aan de start van het Kunstmuseum in Den Haag, met hun schenkingen kon het museum een collectie beginnen. In hun eigen tijd werden deze kunstenaars zeer gewaardeerd, maar ook tot op vandaag zijn hun werken geliefd. 

In deze tentoonstelling worden werken getoond aan de hand van een aantal thema's (sentiment, poezie, licht, natuurbeleving, spontaniteit en landschap in verandering) en komen vragen aan de orde waarom deze stroming zo groot is geworden en ook nu nog populair is. 

16 maart 2024-1 september 2024

Meer informatie: HIER


Door de bomen het bos in het Kroller Muller museum

En bijzondere tentoonstellingen waarin vier kunstenaars samen komen die allemaal kijken naar het samenspel tussen mens en natuur. Niet onbelangrijk in deze tijd waarin de natuur en het klimaat hoog op de agenda staan, en allerlei meningen klinken. Maar hoe kunnen we door de bomen het bos weer zien? Bij Hans op de Beeck gaat het over klimaatverandering, Julian Charriere kijkt naar het landschap in de kunst, Andy Holden concentreert zich op vogels en Eija-Liisa Ahtila gaat in gesprek met de natuur. In deze diverse tentoonstelling zijn er ook wandelingen en activiteiten in de beeldentuin die samen een volledig beeld geven en je aan het denken zetten.

23 maart 2024-15 september 2024

Meer informatie: HIER


Kunst voor de kost in het Dordrecht museum

Voor een kunstenaar is het vaak lastig om rond te komen, leven van alleen de kunst is niet veel gegeven. In de 19e eeuw zie je dat kunstenaars combinaties maakten met de handel, door bijvoorbeeld te schilderen wat in de mode was, of naast hun eigen werk commercieel werk te schilderen. De markt was in beweging en de kunstenaar bewoog mee, maar is een kunstenaar dan ondernemer of kunstenaar of beide? 

20 april 2024-8 september 2024

Meer informatie: HIER


Reacties

Populaire posts