Schemering trilogie, V.E. Schwab

Het verhaal

Een jongeman arriveert in Londen en trekt een andere jas aan. Of liever, hij kijkt welke jas er in zijn jas zit die geschikt is voor dit Londen. Want er zijn meerdere Londens en de jas, net als de jongeman, is magisch. 

Zo begint De kleuren van magie, het eerste deel van de Schemering-trilogie van V.E. Schwab. Het is een begin dat je meteen nieuwsgierig maakt, en je pakt. Want hoe zit dit eigenlijk? 

Op dezelfde plek in vier verschillende werelden staat een stad, Londen. Vier versies waar de vier werelden elkaar raken. Ooit was het mogelijk om van de ene wereld naar de andere te gaan en magie was merkbaar in elke wereld. 

Maar toen een van de werelden aan de magie onderdoor ging, werden de doorgangen gesloten. Het Zwarte Londen is een dode stad geworden, in het Witte Londen regeren tirannen met geweld omdat niemand de troon kan houden of de magie kan hanteren, het Rode Londen heeft volop magie maar is in balans en het Grijze Londen is een wereld zonder magie. 

De enigen die nog door de doorgangen van de ene wereld naar de andere wereld kunnen gaan zijn degenen met de meeste magie, de Antari. Zij kunnen alle elementen beheersen, waar gewone mensen met magie maar één element beheersen, en een enkeling er eentje meer kan beheersen. Helaas zijn er weinig Antari meer, Kell uit het Rode Londen is de ene en Holland uit het Witte Londen is de ander. Zij zijn de enigen van hun soort en brengen boodschappen over van hun koningen naar de vorsten in de andere Londens. 

In De kleuren van magie, begint het dus met Kell en zijn jas. Hij moet een boodschap afgeven aan koning George III van het Grijze Londen, maar loopt ook de plekken af waar hij graag komt, de herbergen die een link hebben met het Rode Londen dat zijn thuis is. 

Kell is opgevoed aan het hof als broer van kroonprins Rhy, maar hij weet maar al te goed dat hij niet werkelijk deel is van de familie, hij is een werktuig. Kell heeft de gewoonte om kleine voorwerpen mee te nemen vanuit Grijs Londen naar zijn eigen wereld, hoewel dit eigenlijk verboden is. Voor hem is dit een manier om toch een beetje zijn eigen man te zijn, iets voor zichzelf te hebben.

In het Grijze Londen komt Kell Lila tegen, die zijn zakken rolt, want Lila Bard is een dievegge die eigenlijk het liefst een piraat zou willen worden. Helaas heeft Lila nu een belangrijk stukje magie gestolen, en Kell moet dit terugkrijgen, want dit dingetje moet mee naar Rood Londen. 

Ondertussen proberen de sadistische koningen van Wit Londen om de toegang tot Rood Londen te krijgen en zij gebruiken hiervoor onder andere hun Antari, Holland, die ze volledig in de tang hebben. 


Kell neemt Lila mee naar Rood Londen en samen moeten ze de Witte vorsten stoppen en de koninklijke familie van Rood Londen zien te redden. 


In het tweede deel De kleuren van schaduw heeft Lila Bard een nieuwe bestemming; ze heeft aangemonsterd op een piratenschip onder leiding van kapitein Alucard Emerys. Ze heeft besloten om in de wereld van Rood Londen te blijven en hier op avontuur te gaan. Het blijkt ook dat ondanks dat ze uit Grijs Londen komt, Lila enige magie lijkt te hebben, ondanks dat dit niet mogelijk zou moeten zijn. 

Ondertussen moeten in het paleis Rhy en Kell leren om te gaan met de consequenties van hun keuzes. Het lastige hierbij is dat Kell voelt dat de koning en de koningin wel hun zoon Rhy vergeven hebben voor zijn aandeel, maar Kell merkt dat ze het vertrouwen in hem kwijt zijn. Hij voelt zich eenzamer dan ooit, hoewel de band tussen hem en Rhy sterker is dan ooit. 

Als er een groot magisch toernooi wordt georganiseerd haalt Rhy Kell over om hieraan mee te doen, maar ook Lila heeft haar zinnen gezet op deelname. Er is een klein probleem dat beiden dit incognito moeten doen, en een groot probleem dat in Wit Londen een oude vijand de troon heeft overgenomen en zijn zinnen heeft gezet op meer. 


In het laatste deel, De kleuren van licht, wordt Rood Londen bedreigd door de schaduwkoning uit Wit Londen. En terwijl prins Rhy in het paleis en in de stad probeert zijn volk te helpen, moeten Kell, Lila en Alucard samen met nog enkele anderen op pad om het middel te vinden dat de schaduwkoning kan stoppen. Wie is er te vertrouwen, welke bondgenoten zijn vijanden en welke vijanden kunnen bondgenoten worden? 

Bovendien krijgen we in dit laatste deel meer over de achtergrond van bijvoorbeeld Holland, maar ook de koningin van Rood Londen, waardoor hun personages meer lagen krijgen en hun handelen duidelijker wordt.

Van V.E. Schwab heb ik kort geleden Het onzichtbare leven van Addie LaRue gelezen en Gallant, die ik beide erg goed vond. Ik hoopte dus ook op een geweldige leeservaring met deze trilogie en dat is meer dan waarheid geworden. 

De Schemering trilogie is een meeslepend en origineel verhaal in een unieke wereld en met een interessant magie-systeem. 

Ten eerste vind ik het idee van de vier verschillende Londens interessant en goed gedaan. Elk wereld (de drie die we bezoeken) heeft een eigen sfeer en een die helemaal klopt omdat er goed is nagedacht over de opbouw. Hetzelfde geldt voor de magie en de manier waarop dit werkt, dit was consistent gedaan en werd daarmee geloofwaardig. 

De personages zijn het tweede sterke punt van deze boeken. Ze hebben allemaal goede en slechte kanten, en ieder personage maakt ook groei door. Geen van hen is dezelfde aan het einde van boek drie als aan het begin van boek een. 

Allereerst is Kell geweldig. Hij heeft te jong een te grote verantwoordelijkheid gekregen en heeft hierdoor nooit helemaal zichzelf kunnen zijn, maar zijn trouw aan zijn pleegbroer Rhy is onwankelbaar. Ik was blij dat Kell op het einde ook wat meer voor zichzelf kon doen. 

Rhy maakte ook een fantastische ontwikkeling door, van oppervlakkige party-prins in deel één, tot een verantwoordelijke vorst die weet wat opoffering is in deel drie. Ook hij krijgt de liefde die hij verdient. 

Ik vond ook Lila Bard geweldig. Ja, ze is roekeloos en iets te gehecht aan haar messen, maar als je weet hoe ze is opgegroeid is het een wonder dat ze nog iemand vertrouwt. Ook zij leert om zich te hechten en mensen in haar nabijheid te waarderen. Ik vond haar stoere attitude om zich overal in te storten verfrissend, al maakt ze echt niet altijd de beste keuzes. Lila is wat ik een tof wijf noem.  

Ook heel veel bijpersonages zijn interessant en vormen mooie aanvullingen in het verhaal, ze voegen echt iets toe. Daarom is het soms ook hartbrekend als ze sterven, omdat je met elk van hen meeleeft. De kat is ook leuk. 

Het verhaal tenslotte is spannend en goed opgebouwd, de perspectiefwisselingen en de wisselingen van de verschillende Londens zijn ontzettend knap gedaan. De boeken zijn geschreven met vaart en humor, heel veel vriendschap en een beetje romantiek. Kortom, een perfecte combinatie. Geen moment zakte het in, geen moment werd het saai. Sommige momenten waren hartbrekend, andere ontroerend en bij sommige gedeeltes heb ik hardop gelachen. 

Ik heb elk deel verslonden, als ik het ene deel uithad, wilde ik meteen beginnen in het volgende deel. Erg leuk dat er net een nieuw boek is uitgekomen, een eerste deel van een nieuwe trilogie dat zich ook weer in deze wereld afspeelt, maar dan zeven jaar later. Ik kan eigenlijk niet wachten!

Ook deze boeken zijn weer uitgegeven in mooie edities door uitgeverij Meulenhoff boekerij. Ik vind die special editions toch wel heel erg leuk en ze staan mooi in de boekenkast.

Kortom, de Schemering trilogie van V.E. Schwab is een absolute aanrader voor elke fantasy-liefhebber!


Speciale uitgaves

De kleuren van magie

Originele titel: A darker shade of magic (2018), 

uitgegeven in 2019 door uitgever Meulenhoff boekerij, 

Nederlandse vertaling Inge Pieters, 

Bladzijdes: 413


De kleuren van schaduw

Originele titel: A gathering of shadows (2016)

Nederlandse uitgave 2019 door uitgeverij Meulenhoff boekerij

Nederlandse vertaling: Inge Pieters

Bladzijdes: 550


De kleuren van licht 

Originele titel: A conjuring of light (2017)

Nederlandse uitgave 2020 door uitgeverij Meulenhoff boekerij

Nederlandse vertaling: Inge Pieters

Bladzijdes: 654

Reacties

  1. Magie die geloofwaardig wordt, dat klinkt fantastisch! En ook dat de personages niet zo zwart-wit goed of fout zijn (zoals bij Harry Potter). De vertaling is je dus ook goed bevallen? Ik wil dit jaar Addie LaRue lezen en twijfel nog tussen Engels en Nederlands. Het is goed om de vertalingen te stimuleren, maar ik wil ook af en toe wat in het Engels lezen en dan lijkt zoiets als dit me wel geschikt, want niet al te moeilijk qua taal.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, genuanceerde personages, daar ben ik altijd een groot fan van!

      De vertaling is me zeker goed bevallen, las erg vlot en soepel en geen rare zinnen oid. Addie LaRue vond ik erg goed en ook die vertaling las goed, al denk ik dat het origineel prima te doen is.
      Groetjes,

      Verwijderen
  2. Ah nu weet ik het weer, ik heb dat 1e deel ooit in het engels gelezen (@Lalagè: goed te doen!) Toen was er nog geen 2e deel en daarna ben ik het compleet vergeten.
    Wel erg mooie uitgaven zeg!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, uitgeverij De boekerij maakt hier echt iets heel moois van! Niet alleen van deze serie, maar ook van zoveel andere fantasy boeken. Voegt echt wel iets toe aan het leesplezier :-)

      Groetjes,

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts