Driekoningen

De drie koningen, 14e eeuw
Op zes januari wordt al eeuwenlang Driekoningen gevierd, het feest van de drie koningen uit het oosten die het kindeke Jezus kwamen verwelkomen met giften. Zij hadden de ster gezien en volgden die, naar Betlehem waar we Jozef en Maria en de boreling Jezus aantroffen.

In de Bijbel staat alleen dat er wijzen uit het oosten kwamen, en dit is natuurlijk vrij vaag. Wat zijn de wijzen en wat was het oosten? 

Het oosten kan duiden op Babylonie, Perzie of Arabie, en het woord wijzen kan ook duiden op verschillende groepen, zoals priesters of magiers. In Mattheus worden er geen aantallen genoemd, maar al snel ging men ervan uit dat er drie figuren kwamen, omdat er drie geschenken werden meegebracht (goud, wierook en mirre). 

De drie wijzen werden op een gegeven moment drie koningen die de geboorte van Jezus als eersten wereldkundig maakten. Op een gegeven moment kregen deze koningen ook namen en zo kennen wij ze als Melchior, Kaspar en Balthasar, die eer kwamen bewijzen aan degene die ook een koning was, groter dan zij.  

Waarschijnlijk zijn die drie koningen geen historische personen geweest, maar in de Middeleeuwen dacht men van wel, en de botten van de drie koningen worden nog altijd in de Dom in Keulen bewaard. 

Als je een kerststal hebt staan, dan kan het leuk zijn om de figuurtjes van de drie koningen er niet meteen bij te zetten, maar ze elke dag een stukje dichterbij te laten komen, want ze waren immers nog onderweg. 

Vroeger had je soms optochten met Driekoningen, waar de kinderen met lampionnen liepen, maar tegenwoordig zie je alleen in steden als Maastricht of 's Hertogenbosch nog aandacht voor dit feest. In Nederland is het ook geen officiële feestdag, in sommige andere landen wel. In Italië wordt gevierd dat de heks Befana komt die de kinderen cadeautjes brengt. 

In Frankrijk wordt nog altijd de Galette des rois gegeten, de Driekoningentaart. Hierin is een boon of een muntje verstopt en degene die het stuk met de boon of het muntje krijgt, is de koning(in) van die dag. De jongste van de familie verdeelt blind de stukken taart, zodat er niet vals gespeeld kan worden. 

Driekoningen is nog niet het einde van de Kerkelijke kerstperiode, officieel eindigt dat pas met de Doop des Heren, dat de zondag na Driekoningen gevierd wordt. Je kunt je kerstversiering dus nog even laten hangen en staan!

Voor mij persoonlijk is Driekoningen wel ongeveer de datum tot wanneer ik mensen nog een gelukkig Nieuwjaar toewens, dus voor iedereen die ik nog niet heb gesproken: Gelukkig Nieuwjaar! :-)

Reacties

Populaire posts