Jij bent het kwaad, Roberto Costantini

Het is 1982 en Italië moet de finale spelen tegen Duitsland. Commissaris Michele Balistreri krijgt bericht dat Elisa Sordi, een jonge vrouw vermist wordt. Hij wil echter de finale zien en weigert deze melding serieus te nemen. 

Pas als de finale gewonnen is wordt de omvang duidelijk van deze keuze, de jonge vrouw wordt gemarteld en vermoord terug gevonden.

Balistreri heeft een duidelijk idee welke richting het onderzoek op moet gaan en richt al zijn aandacht op één verdachte, met een verschrikkelijke uitkomst.

Vierentwintig jaar later in 2006 speelt Italië opnieuw in een finale, en opnieuw wordt er een misdaad gepleegd. De jonge studente Samantha wordt aangevallen en vermoord. 

Commissaris Balistreri is nu het hoofd van de speciale eenheid en hij moet deze zaak oplossen. Al snel wordt duidelijk wie er verantwoordelijk is, drie Roemenen worden opgepakt. Twee dingen beheersen de mensen; enthousiasme over de voetbalsuccessen en vreemdelingenhaat tegen de zigeuners en de Roemenen. 

Balistreri wil echter geen herhaling van de verschrikkelijke mislukking van 1982. Hij wil niet tevreden zijn met het aanwijzen van de gemakkelijkste dader, hij wil deze zaak tot de bodem uitzoeken. Is er een verband tussen de vermoorde studente en een verdwenen Roemeense prostituee? En welke verbanden zijn er te vinden met de moord op Elisa Sordi? Wie probeert het onderzoek te saboteren en welke rol spelen de politiek, de geheime dienst of zelfs het Vaticaan hierin?

Michele Balistreri is niet de meest voor de hand liggende hoofdpersoon als je hem leert kennen in 1982. Hij is opgegroeid als de zoon van rijk geworden Italiaanse kolonisten in Libië, heeft een bewogen jeugd vol geweld achter de rug en een carrière bij de neofascisten en daarna bij de geheime dienst om diezelfde neofascisten op te pakken. Daarna heeft hij filosofie gestudeerd en is hij bij de politie gegaan. 

Hij werkt op dat moment net twee jaar in de rustigste wijk van Rome waar geen moer gebeurt en eigenlijk vindt hij het baantje beneden zijn waardigheid. Het enige waar zijn functie goed voor is, is voor het oppikken van mooie vrouwen. Dat is, naast pokeren en whisky drinken, zijn grote hobby.

In 1982 is Michele Balistreri misschien charmant, maar hij is zeker geen aardige of zelfs maar een goede man. Hij mag dan bij de politie zijn, hij is niet een van de ‘good guys’. Hij is egocentrisch en hard en weigert zijn ongelijk te bekennen, iets dat het onderzoek absoluut geen goed doet.

Vierentwintig jaar later zien we een gelouterde Michele Balistreri terug. Een man die nog altijd gebukt gaat onder de fouten die hij heeft gemaakt en die weigert in het nieuwe onderzoek diezelfde fouten te maken.

Jij bent het kwaad is een zeer knappe en intelligente thriller, die moeiteloos verschillende verhaallijnen door elkaar laat lopen en bij elkaar laat komen. Roberto Costantini heeft met dit boek een indrukwekkend debuut afgeleverd en ik hoop dat het niet bij dit boek blijft maar dat we meer van hem zullen lezen.

Oorspronkelijke titel: Tu sei il male (Italiaans)
Uitgave: 2012
Nederlandse uitgave 2013 door de Wereldbibliotheek
Vertaling: Miriam Bunink en Mara Schepers
bladzijdes 445

Reacties

Populaire posts