Vijf op vrijdag: Robin Hood

De dagen worden korter en het weer wordt overduidelijk herfstiger. Regen en wind in plaats van zon. Dit zijn de dagen waarop je vooral binnen wilt zijn en het jezelf gezellig wilt maken. Series en films over historische helden zijn in dit soort dagen heerlijk om naar te kijken en over bijna geen enkele historische held zijn er zoveel films en series gemaakt als over Robin Hood. De legendarische man die stal van de rijken en gaf aan de armen, die leefde in Sherwood Forest en die de sherrif van Nottingham danig dwars kon zitten. Zijn populariteit is nog altijd huizenhoog. (over de historische wortels van Robin Hood hebben we het hier even niet, we gaan gewoon genieten.)

1/ Robin of Sherwood (1984)
Voor mij en volgens mij voor vele anderen precies zo, is dit de enige, echte, ware Robin Hood. Een serie die de magische sfeer van Robin Hood benadrukte, die met originele personages kwam zoals Nasir en met de prachtige muziek van Clannad. Michael Praed en in de derde serie Jason Connory speelden Robin elk op hun eigen wijze, maar beiden geweldig.

2/ Robin Hood (1973)
Deze tekenfilm van Disney is allerliefst en leuk. Nog niet gemaakt met alle technische snufjes die Disneyfilms later zo kenmerkt, maar daarom zo charmant. En deze Robin Hood is wel de knapste van alle Robin Hoods, laat dat gezegd zijn!

3/ Robin and Marian (1976)
Prachtige film met Sean Connory als een wat oudere Robin Hood die terugkeert van de kruistochten en met Audrey Hepburn als Marian. Het leven heeft voor hen beiden niet stil gestaan en ze moeten elkaar weer leren kennen.

4/ Robin Hood (2006)
Serie in drie seizoenen van de BBC. Een leuke poging om Robin Hood in een moderner jasje te steken en dat is ze best gelukt. Je kunt hier kritiek op hebben, maar sommige dingen zijn gewoon heel grappig. Zo zit er een geweldige Bob Marley verwijzing in als iemand een pijl afschiet op de sherrif en uitroept; "I shot the sherrif',  waarop de sherrif (vanuit een andere hoek) naar voren stapt en zegt 'No, you only shot the deputy'.
Keith Allen als de uber sarcastische sherrif en Richard Armitage als Guy of Gisburne, alleen voor die laatste zou je al kijken.

5/ Robin Hood (1938)
Errol Flynn en Olivia de Haviland. Dit is de originele film met de strakke broeken, de geweldige zwaard scenes en de groene hoedjes met veer. En hoewel de manier van acteren sinds die tijd natuurlijk veranderd is, is dit nog altijd een mooie film.

Reacties

Populaire posts