Vijf op vrijdag: 5x vijdag de 13e

Vandaag is het vrijdag de 13e, een dag die door veel mensen geassocieerd wordt met ongeluk. Daarom vandaag in Vijf op Vrijdag: 5x weetjes over vrijdag de 13e.

1/ Dat het getal dertien ongeluk brengt heeft niet alleen te maken het Laatste Avondmaal waar Jezus en zijn twaalf apostelen bijeenkomen voor de laatste keer. Ook in de Noorse mythologie speelt het getal dertien een ongeluk brengende rol. De lieveling van de goden, Balder, was aanwezig op een feest waar twaalf goden waren. Toen Loki als dertiende god binnenkwam, veroorzaakte een streek van hem de dood van Balder.
Nog meer ongeluk: De Romeinen beschouwde het getal dertien als een getal dat ongeluk en verwoesting bracht en in de Middeleeuwen werd gezegd dat een heksencoven uit dertien personen zou bestaan.

2/ Wat de vrijdag betreft is de link met Goede Vrijdag, toen Jezus werd gekruisigd snel gelegd, maar ook andere doodvonnissen werden door de Romeinen op vrijdag uitgevoerd.
In 1307 waren het de tempeliers die pech hadden op vrijdag de 13e, toen begon de vervolging van de orde en werden zij allemaal opgepakt.

3/ Mochten er dertien mensen aan een diner zitten, dan zal één van hen binnen een jaar overlijden.
Om dit te voorkomen heeft het Savoyhotel in Londen een beeld van een gelukbrengende zwarte kat om een extra plaats aan tafel te bezetten als er toevallig dertien mensen in een gezelschap bijeen komen.
Meestal wordt een zwarte kat gezien als een
dier dat ongeluk brengt. In Engeland brengt
een zwarte kat juist geluk en moet je
oppassen voor witte katten.

4/ Hotels zonder verdieping 13, huisnummers die van 12 via 12 ½ naar 14 gaan, loterij loten zonder het nummer 13, vliegtuigen zonder rij 13 en paarden die niet racen onder nummer 13, het komt allemaal voor. Op vrijdag de 13e worden opvallend veel minder zakendeals gesloten. Alles om dat ongeluksgetal maar te vermijden.

5/ Voor sommige mensen is het nog sterker, zij hebben last van triskadekafobie, de angst voor nummer 13. Deze angst is soms zo sterk dat zij op vrijdag de 13e hun huis niet durven verlaten.
Echt bang hoef je niet te zijn op vrijdag de 13e, volgens de gegevens van de verzekeringsmaatschappijen blijken er juist minder ongelukken te gebeuren dan op andere dagen.

De meeste informatie komt uit Magic and Superstition door Paul Hamlyn, uitgegeven in 1968

Reacties

 1. Mauro vond het hartverwarmend om op deze plaats te lezen dat zwarte katten in Engeland juist geluk brengen i.p.v. ongeluk.
  Als ik nog geen anglofiel was, werd ik het nu.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan me voorstellen dat dit voor hem goed nieuws is, je kunt Mauro vertellen dat ook Corrado en Silvia van harte instemden met het Engelse model.

   groetjes,

   Verwijderen
 2. Hier nog twee aanhangers van Good Old England. Ik heb onze katten gekozen omdat niemand ze wilde hebben wegens ongelukbrengend. en wat zijn ze eigenlijk lief!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat erg dat er warempel mensen zijn die zwarte katten niet in huis willen, gelukkig hebben ze nu wel een goed thuis!

   groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts