De Malevich tentoontstelling

Kazimir Malevich is hét grote voorbeeld van de Russische Avant-Garde. Hij werd geboren in 1878 in Kiev. In Moskou kreeg hij zijn schildersopleiding, maar hij ontwikkelde zich steeds verder. Hij begon figuratief, de invloed van Monet is dan bijvoorbeeld zichtbaar. Maar zijn werken werden steeds meer beïnvloed door nieuwe ideeen en nieuwe stromingen, die Malevich zelf verder uitwerkte tot er uiteindelijk weinig meer te zien was. Zijn wit op wit werken zijn hierin het hoogtepunt. Malevich tekende en schilderde, maar hield zich ook bezig met het ontwerpen van decors, kostuums en serviezen. Verder was hij een gedreven leraar die veel volgelingen om zich heen verzamelde en veel mensen beïnvloedde.
In de laatste jaren van zijn leven ging Malevich terug naar het figuratieve werk, de cirkel daarmee rondmakend.

In het kader van het Rusland jaar is er nu in het Stedelijk Museum in Amsterdam een prachtige tentoonstelling met zo’n 500 werken van Malevich, maar ook van tijdgenoten. Buiten Rusland heeft het Stedelijk Museum al de grootste collectie Malevich werken, maar nu zijn er ook allerlei schilderijen, tekeningen en objecten in bruikleen van onder andere het Tate modern in Londen of het Museum voor Hedendaagse Kunst in Thessaloniki in Griekenland.

Vorige week heb ik, samen met mijn moeder, deze tentoonstelling bezocht en die was absoluut prachtig. Ik word blij van Malevich, anders kan ik het niet omschrijven. Mijn grote favorieten waren ‘Het leven in Grande Hotel’ en een werk in de Wit op Wit serie. De manier waarop de schilderijen en tekeningen waren opgehangen was ook heel mooi, hier was overduidelijk heel goed over nagedacht. Als je de tentoonstelling doorloopt, zie je de ontwikkeling die Malevich heeft gemaakt en het is bijna niet te geloven dat één schilder al deze werken heeft gemaakt, zo verschilden ze van elkaar.

Een absolute aanrader voor iedereen die van Malevich houdt. De tentoonstelling is nog tot februari in het Stedelijk te zien. (de toeslag is wel 5 euro)

Reacties

 1. Hoi Bettina, het lijkt me erg leuk om naar de Malevich tentoonstelling te gaan. Ik ben 25 jaar geleden naar een tentoonstelling van zijn werk geweest (ook in het Stedelijk) en was toen erg onder de indruk. Groetjes, Erik

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hoop dat je de kans krijgt, Erik, om ook deze tentoonstelling te bekijken. Als je die eerste al zo mooi vond, denk ik dat je deze ook mooi zal vinden. De tentoonstelling is tot 2 februari te zien, dus je hebt nog even (hoewel het niet echt superlang is)

   groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts