Het nieuwe Rijksmuseum

Het melkmeisje van Johannes Vermeer.
Ook deze hangt in het Rijks.
Vorige week ben ik samen met een collegaatje naar het nieuwe Rijksmuseum geweest. We moesten namelijk een opdracht maken voor de brugklassers, die er binnenkort voor een project naar toe gaan. Dat is soms één van de leuke dingen van het onderwijs.
Ik ben tijdens mijn studie wel een aantal keren in het Rijksmuseum geweest, maar daarna eigenlijk niet meer, zeker niet toen ze gingen verbouwen. Ik vond dit dan ook een mooie gelegenheid om weer eens te kijken.

Het gebouw is natuurlijk altijd al mooi geweest, al weigerde koning Willem III het ooit te openen omdat hij het er te katholiek uit vond zien (ik zet geen voet in dat klooster).
De verbouwing is wel heel mooi geworden, de aparte kenmerken van het gebouw zijn bewaard gebleven in onder andere de trappen en de plafonds en de donkere wanden laten de schilderijen goed uitkomen. We hadden helaas maar heel weinig tijd, maar konden toch een stukje middeleeuwse kunst meepikken, een stukje 1650-1700 en natuurlijk de Ere galerij. Aangezien we hier de opdracht over hebben gemaakt, hebben we hier de meeste tijd doorgebracht. Het is bijzonder om de bekende schilderijen in het echt te zien, die je zo goed kent uit boeken en van kaarten (en koektrommels, opschrijfboekjes en verzin het verder maar).

Al vond ik eerlijk gezegd wel dat de Nachtwacht een beetje tegenviel. Het hing er prachtig en ik zie heus dat het een heel kundig gemaakt schilderij is, maar ik word er niet zo heel enthousiast van. Gek is dat toch. Zou het komen omdat je er altijd zoveel van hoort dat het in je fantasie steeds groter en mooier wordt zodat het wel tegen móet vallen? Gelukkig ook nog heel veel andere werken gezien die zeker niet tegenvielen. Het zelfportret van Rembrandt bijvoorbeeld is inderdaad heel erg mooi, en ik geloof dat ik wel erg van Vermeer houd. Meer dan van Frans Hals of Jan Steen in ieder geval.
Nog leuker zijn de zalen waar ook voorwerpen te zien zijn, daarvan geniet ik meestal nog meer dan van schilderijen. Wollen mutsjes van walvisvaarders bijvoorbeeld, of schoenen en andere kleding of meubels.

Ik ga snel weer eens naar binnen, al is het maar een uurtje. Nu waren we vooral bezig met de opdracht in elkaar zetten en ik wil de volgende keer gewoon kunnen genieten.
Fijn in ieder geval dat ook dit museum weer helemaal klaar is.

Reacties

 1. het lijkt me heerlijk daar een dag rond te lopen. binnenkort, i hope. fijn te horen dat de objectieve mens ook enthousiast is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hoop voor je dat je, als je het Rijks bezoekt, je voldoende tijd hebt. Toch wel heel bijzonder zo'n hele collectie bij elkaar. En het gebouw is prachtig!

   groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts