Vijf op vrijdag: Sint Franciscus

Omdat het vandaag 4 oktober is, Werelddierendag, vandaag 5x feitjes over Sint Franciscus, wiens dag dit eigenlijk is.

1/ Het begin.
Franciscus werd in 1182 geboren als de zoon van een rijke lakenhandelaar in Assisi. Tijdens zijn jeugd was hij populair bij zijn vrienden en de meisjes en goed in alles wat hij deed. Toen hij echter ziek werd verloor hij veel van die contacten. Hij besefte dat hij zijn leven anders wilde leiden. Hij begon met het opbouwen van het vervallen kerkje van Sint Damiano. Zijn vader was hier niet blij mee, hij had gehoopt dat zijn zoon hem in de handel zou opvolgen. Uiteindelijk was echter duidelijk dat Franciscus onder de bescherming van de kerk stond.  

2/ Vrouwe armoede
Franciscus leefde bij het kerkje dat hij had opgeknapt als kluizenaar en stond bekend als Il poverello (het armoedzaaiertje). Hij was namelijk getrouwd met Vrouwe Armoede, even arm als Christus zijn, dat was zijn ideaal.
Zijn boodschap van armoede en eenvoud sprak mensen aan en Franciscus kreeg volgelingen. Ze trokken rond en bedelden elke keer om eten, een broeder mocht niet meer meenemen dan hij op dat moment nodig had. Echter, toen een broeder te fanatiek was in het vasten en het navolgen van Franciscus en ziek werd, was het Franciscus zelf die een bord eten voor hem haalde en erop stond dat de jongeman het helemaal leegat.

3/ Broeder wolf
Franciscus had een speciale band met alle levende wezens om hem heen. Hij beschouwde God als de bron van alles, en daarom was alles en iedereen even kostbaar. Vooral voor de dieren had hij een warm hart. Zo leefde er een wolf bij Gubbio die al vele mensen had verwond met zijn bloeddorst. Franciscus ging naar de wolf toe en sprak hem aan met ‘broeder wolf’. Hij sprak ernstig met het dier over de schade die het aanrichtte, en de wolf luisterde aandachtig. Daarna liepen broeder Franciscus en broeder wolf samen naar de stad, waar Franciscus de mensen ervan overtuigde dat de wolf geen kwaad in de zin had. De wolf bevestigde dit door zijn poot op de hand van Franciscus te leggen.
Vanaf dat moment kreeg de wolf van de mensen te eten en liep de wolf overal bij iedereen naar binnen. Iedereen mocht het dier nu graag en toen de wolf na twee jaar van ouderdom overleed, treurde de hele stad.

4/ Preken voor de vogels
Toen Franciscus met een andere broeder op pad was, viel hem op dat de vogels zijn aandacht probeerden te trekken. Hij liep naar de vogels toe, die door hun getjilp en hun gezang duidelijk maakten dat ze graag meer van de woorden van Franciscus wilden horen. Ze gingen zitten op zijn armen en schouders en Franciscus begon voor de vogels te preken, die vol aandacht naar hem luisterden en hem regelmatig bijvielen met geknik van hun kopjes en getwiet. Al die tijd bleven de vogels rustig op en bij Franciscus zitten en pas toen hij klaar was, vlogen ze weg.
 


5/ Nu
Door de vele voorbeelden die er zijn over de liefde van Franciscus voor dieren, is Werelddierendag gesteld op de dag waarop deze geweldige man herdacht wordt.
De kerststallen die met Kerst worden opgericht zouden zijn uitgevonden door Franciscus en dat onze nieuwe paus de naam Franciscus heeft aangenomen is een teken dat hij eenvoud en mededogen, maar ook strijdbaarheid hoog in het vaandel heeft staan. Iets dat paus Franciscus al regelmatig heeft laten zien.
Het beeld van Franciscus en de vergelijking met Sint Franciscus is een heel mooie om te maken, zoals deze prent uit de Corriere della sera laat zien, nadat paus Franciscus zich duidelijk en regelmatig had uitgesproken tegen een inval in Syrië.

Bron: de Corriere della Sera
 
Het moge duidelijk zijn: zelfs al is hij al in 1226 overleden, de erfenis van Sint Franciscus is nog lang niet vergeten, dus als je je huisdier vandaag iets extra’s geeft, denk dan even aan hem terug.

Reacties

 1. ik ben hem al een enkele keer tegengekomen in literatuur, met inderdaad die vogels in zijn buurt. vaak is het dan echter andersom, is de vogel het verhaal in plaats van de protagonist.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is inderdaad een heel bekend, en vaak gebruikt, beeld van Sint Franciscus. Ik vind het altijd erg leuk om dat dan tegen te komen.

   groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts