Een inktzwart hart, R.J. Ellory

Inspecteur Vincent Madigan heeft grote problemen. Geen van zijn huwelijken heeft stand gehouden, de relatie met zijn kinderen gaat slecht en op het werk gaat het ook niet geweldig. Vincent is verslaafd aan de drank en de pillen en hij staat op de loonlijst van Sandía, één van de grootste drugsbarons van de stad, bij wie hij ook nog een schuld heeft.
Vincent denkt een geweldig plan te hebben waarmee hij in één klap van alles af is; hij wil geld stelen bij Sandía en met dat geld zijn schuld afbetalen. Jammer genoeg loopt de overval mis en raakt er zelfs een kind gewond.
Vincent is de inspecteur die de overval moet onderzoeken, terwijl Sandía hem in de nek hijgt omdat hij de dader wil hebben en ook Interne Zaken zit er bovenop, want het gerucht gaat al snel dat er een politieman bij de overval betrokken is.

R.J. Ellory kan als geen ander de duistere kant van de menselijke aard aan het licht brengen. De kant vol fouten en goede bedoelingen die op niets uitliepen, of zelfs al niet eens zo goed waren vanaf het begin. Vincent Madigan zit diep in de nesten en het kost hem heel wat moeite eruit te komen, en de verschillende wendingen die het verhaal neemt, houden je als lezer op het puntje van je stoel.
Het taalgebruik is, zoals ook in de eerdere boeken van R.J. Ellory, indringend. Sommige stukjes in de laatste scenes met Sandía heb ik wat sneller doorgelezen, omdat ik dit wel héél goed voor me kon zien.
Knap wordt beschreven hoe Vincent in de penarie zit en steeds verder afglijdt. Hoewel hij zijn uiterste best doet om het tij te keren kan het best zo zijn dat hij te diep is gezonken om er nog uit te komen. Het einde is niet fijn, maar misschien wel rechtvaardig.
Een inktzwart hart is geen boek over aardige mensen, maar wel een heel spannende thriller.

Originele titel: A dark and broken heart
uitgegeven in 2012
Nederlandse uitgave: 2013 door uitgeverij De Fontein
Vertaling: Kris Eikelenboom
bladzijdes: 383

Reacties

Populaire posts