La meglio gioventu

Deze Italiaanse film is een meesterwerk, een ander woord is er niet voor. Zes uur duurt het geheel en daarin verveel je je geen minuut.

Het is het verhaal van de broers Matteo en Nicola. Ze gaan net aan hun examens beginnen, hun volwassen leven begint net. Een ontmoeting met de psychiatrische patiente Giorgia verandert hun plannen. Matteo zal eerst het leger ingaan en later bij de politie komen, Nicola gaat eerst op reis naar Noorwegen en zal uiteindelijk psychiater worden.

Het geweldige is dat je niet alleen deze broers en de rest van de familie leert kennen, je volgt hen van de jaren 60 tot in de jaren 90 en je krijgt daarmee ook de belangrijke punten in de Italiaanse geschiedenis te zien. Van de overstroming in Florence in 1966 tot de rode brigades, de veranderingen in de psychiatrie, de politieke situatie en de sociale veranderingen.
De broers zoeken elk hun eigen weg hierin en ondanks het feit dat ze erg van elkaar verwijderd raken, komen ze elkaar ook altijd weer tegen.

Matteo (Alessio Boni)
Het is prachtig, meeslepend, groots en indrukwekkend. Ik heb op sommige momenten zo meegeleefd met de personages, dat ik heb gehuild, vooral om Matteo.

Ik heb deze geweldige film/miniserie op dvd, maar voor de ongelukkigen die dat (nog) niet hebben, zendt de VPRO deze week La Meglio Gioventu in zijn geheel uit.
Komende vrijdagavond om 23.20 op Nederland 2.

Reacties

 1. Hoi Bettina, ik heb ook enorm genoten van deze film. Voor mij is het een van de 3 beste Italiaanse films die ik ken. De andere twee op mijn lijstje zijn "De klompenboom" en "Il gattopardo", allebei ook films van bijna 3 uur lengte. Groetjes, Erik
  Alessio Boni speelt overigens ook mee in de Italiaanse miniserie van Oorlog en vrede uit 2007, in een van de hoofdrollen als graaf Andrej

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, deze film is prachtig. Italianen kunnen mooie films maken! Ik kan me Alessio Boni wel voorstellen in Oorlog en Vrede, ga eens kijken of ik die film ergens kan vinden. Dank voor de tip!

   groetjes,

   Verwijderen
  2. Hoi Bettina, je kan de Italiaanse miniserie van Oorlog en vrede wel van mij lenen als je wilt. Verzendkosten zijn denk ik 2,56 euro. Hij wordt meestal in Blue-Ray aangeboden, mijn editie is de gewone dvd-versie. Groetjes, Erik

   Verwijderen
  3. Dank je voor je genereuze aanbod, Erik. Ik ga eerst even kijken of ik de film zelf ergens kan vinden, maar zo niet dan neem ik zeker contact met je op!

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts