Waarom Franse vrouwen niet dik worden, Mireille Guiliano

Als ik ergens mee bezig ben, vind ik het leuk om er verschillende boeken over te lezen. Nu ik de methode van Mieke Kosters gebruik om af te vallen (gaat goed trouwens!) vind ik het leuk om ook andere boeken te lezen over afvallen. Waarom Franse vrouwen niet dik worden is in 2004 al uitgegeven in Nederland en ik had er al wel van gehoord, maar het boek nog nooit gelezen.

We kennen allemaal de slanke en elegante Franse vrouwen die eruit zien alsof ze zó van de pagina’s van een duur modeblad zijn gestapt. Wordt dit bereikt met diëten en calorieën tellen? Volgens Mireille Guiliano absoluut niet.
Mireille is een Française die tijdens haar studie een tijdje in de VS was in verband met een uitwisseling. Hier kwam ze vele kilo’s aan en haar familie in Frankrijk was geschokt. Gelukkig was er de vertrouwde huisarts die haar goed advies gaf om weer op haar oude gewicht te komen. Drie weken lang moest ze opschrijven wat ze at en de dokter kwam erachter dat ze op alle momenten van de dag brood en gebak naar binnen werkte. Hij gaf een aantal richtlijnen mee die Mireille tot op de dag van vandaag toepast. Die zorgen ervoor dat ze op gewicht blijft terwijl ze nu een hoge managersfunctie heeft bij een beroemd Champagnehuis en zeker zo’n 300x per jaar uit eten gaat. Overleven alleen op blaadjes sla en mineraalwater? Gelukkig niet.

De Franse methode draait om twee dingen: genieten en balans.
Om te kunnen genieten van wat je eet moet je eten van goede kwaliteit hebben. Vers en met groentes van het seizoen en vooral heel erg lekker. De balans draait erom dat je hiervan niet te veel eet. Eet regelmatig een goed klaargemaakte en smakelijke maaltijd, dan heb je weinig behoefte aan tussendoortjes. Zelfs na een diner van vier gangen is het niet de bedoeling dat je vol en opgeblazen van tafel stapt.

Het laatste advies is: verder veel water drinken en bewegen op de Franse manier, oftewel; veel trappen lopen en wandelen.

Waarom Franse vrouwen niet dik worden is een leuk geschreven boek met een aantal praktische tips en wat lekkere recepten. Wel lastig vond ik dat er vooral een vergelijking wordt gemaakt tussen de Franse manier van doen en de Amerikaanse manier om met eten om te gaan, en daar herkende ik toch niet zo heel veel in.
Maar al met al een leuk boek.

Oorspronkelijke titel: French women don’t get fat
Uitgegeven in: 2004
Nederlandse uitgave eboek: 2013 AW Bruna uitgevers
Vertaling: Susan Ridder en Jolanda te Lindert

Reacties

Populaire posts