Vingervlug, Sarah Waters

Susan Trinder groeit op in Lant Street bij mevrouw Sucksby en meneer Ibbs. Meneer Ibbs is een heler en mevrouw Sucksby zorgt voor ongewenste baby’s. Zakkenrollers, dieven en ander klein crimineel tuig vormen de groep waarin Susan opgroeit. De grootste oplichter is ‘Gentleman’,  die naar mevrouw Sucksby komt met een voorstel. Een voorstel dat ze allemaal rijk zal maken. 

Hij heeft kennisgemaakt met meneer Lily die een grote collectie boeken heeft en zijn nichtje Maud. Hij doet zich voor als Richard Rivers die de prenten van meneer Lily komt inlijsten en geeft Maud tekenles. Maud is een beetje simpel en naïef door haar beschermde opvoeding en het zal niet moeilijk zijn om haar een rad voor de ogen te draaien. 

Het plan is dat Susan als kamenierster bij juffrouw Maud Lily zal gaan werken en haar ervan overtuigen dat meneer Rivers oprecht van haar houdt. Nadat ze getrouwd zijn, zullen Susan en Rivers Maud laten opsluiten in een gekkenhuis en kan haar echtgenoot haar fortuim claimen. Susan gaat hiermee akkoord en vertrek naar het afgelegen landhuis waar Maud is opgegroeid. Ze raakt gesteld op Maud en begint spijt te krijgen van het plan, hoewel niet genoeg om er aan einde aan te maken. Als Rivers weer naar het landhuis komt, verloopt alles in de eerste instantie precies zoals ze hadden bedacht, en Susan komt er pas achter dat de situatie compleet anders zit als het voor haar te laat is.

Het is niet mogelijk om te vertellen hoe het verder gaat, want dan verraad ik onherroepelijk het plot. Een zeer knap in elkaar gezet plot met een aantal twisten erin die je niet ziet aankomen als je het boek de eerste keer leest. Sarah Waters wordt in de gedetailleerde manier waarop ze de 19e eeuwse onderwereld neerzet wel eens vergeleken met Charles Dickens. Modern echter is ze in de andere zaken die in haar boeken wel voorkomen, maar bij Dickens en zijn tijdgenoten toch wel wat minder, zoals de lesbische liefde of het verzamelen van pornografie.

Vingervlug is in 2004 verfilmd door de BBC, zoals alleen de BBC dat kan, met perfecte cast (oa Imelda Staunton, Charles Dance, Sally Hawkins en Elaine Cassidy) en een geweldige aandacht voor details en aankleding.
De opbouw van het verhaal is een beetje veranderd, met in de eerste 1 ½ uur het verhaal vanuit Susans oogpunt en in de tweede helft het verhaal vanuit Maud, maar de rest van dit geweldige verhaal is intact gebleven. Heerlijk vermaak.

Oorspronkelijke titel: Fingersmith
Uitgegeven in 2002
Nederlandse uitgave in 2003 door uitgeverij Nijgh & van Ditmar
Nederlandse vertaling: Marion op den Camp
Bladzijdes: 557

Reacties

Populaire posts