Icon, the life, times and films of Marilyn Monroe, Gary Vitacco-Robles

Over Marilyn Monroe zijn meer dan 600 boeken verschenen. Biografieën in alle soorten en maten, van verzonnen en schandaleus tot uitstekend en goed onderzocht. 

Je kunt je dus afvragen of het mogelijk is om hier nog iets nieuws aan toe te voegen. Je kunt je helemaal afvragen of het mogelijk is om een biografie uit te brengen van meer dan 1200 pagina’s.
Het antwoord is een volmondig ‘ja’.

Gary Vitacco Robles heeft een biografie in twee delen uitgebracht, deel I gaat over de jaren 1926-1955 en bevat 584 bladzijdes, deel twee gaat over de laatste jaren 1956-1962 en heeft 678 badzijdes. Hier zijn noten, bronnen, register en de synopsis van haar films niet in meegerekend.

Icon, the life, times and films of Marilyn Monroe is wat mij betreft de definitieve biografie over haar, hier valt niets meer aan toe te voegen. 

Het lijkt alsof Gary Vitacco Robles gebruik heeft gemaakt van bijna alle bronnen die er over Marilyn Monroe zijn, en hij kan dan ook heel goed aangeven waarom sommige biografen een verkeerde voorstelling van zaken gaven; ze hadden maar een deel van de bronnen of gebruikten niet alle informatie.

Waarom is deze biografie zo goed? Het knappe is ten eerste dat Icon daadwerkelijk nieuwe informatie geeft, juist omdat het zo gedetailleerd is.

Ten tweede is het een bijzonder evenwichtige en neutrale biografie. Weliswaar met duidelijke sympathie voor Marilyn, wat logisch is, want je kunt geen 1200 pagina’s over iemand volschrijven zonder dat je iemand aardig vindt, maar het verheft haar ook niet tot heilige.

Tegelijkertijd is er geen nadruk op sensatie en schandaal en worden heel wat mythes, zoals de zogenaamde affaires met de Kennedy’s, of de complotten rond haar dood, keurig doorgeprikt.

Haar moeilijke jeugd, haar toewijding aan haar werk, haar drie huwelijken, haar verhoudingen met mannen zoals bijvoorbeeld Yves Montand en Frank Sinatra, haar verregaande onzekerheid en haar wens om serieus genomen te worden als actrice zijn bekend. Maar toch weet Icon ook hierover nieuwe informatie te geven met details die Marilyn Monroe steeds completer maken en haar duidelijker naar voren laten komen. 

Een paar zaken zijn me heel goed bijgebleven uit dit boek. Marilyn Monroe was een intelligente vrouw die zeer hard werkte om in haar vak zo goed mogelijk te worden. Er was bijna niemand in Hollywood die harder werkte dan zij. En daarbij bleef ze een van de aardigste mensen in Hollywood. Ze bleef oude vrienden trouw, toonde altijd belangstelling en was voor haar fans allerliefst.
Ze was oprecht een goed mens.

Het boek eindigt niet bij haar tragische dood, maar vertelt ook nog wat er daarna gebeurd is met Marilyns erfenis, haar nagedachtenis en de mensen die haar gekend hebben.

Icon bestaat uit twee prachtige boeken (ik heb de hardbacks) en het bijzondere is dat er geen enkele foto in staat. Alleen de twee foto’s op de voorkant geven een beeld van Marilyn zoals we dat kennen, de rest wordt gedaan met woorden. Woorden die recht doen aan deze heel bijzondere vrouw die de wereld te snel heeft moeten missen.
Een schitterende biografie. 

Uitgegeven in 2014
Nog niet in het Nederlands vertaald

Reacties

 1. Lekker dan, ik maar denken dat die van Donald Spoto de definitieve was, die heb ik nog te lezen staan :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, sorry, Koen! Die van Donald Spoto is ook erg goed en die wordt in dit boek ook vele malen aangehaald, op een positieve manier.

   Misschien verzacht het dat een beetje? Anders is het wel een goed excuus een heel goede en mooie biografie over Marilyn Monroe te kopen!

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts