Inspirerende kunst: Franciscus en de Engel

In het Palazzo Barberini in Rome hangen een aantal prachtige schilderijen. Ik houd van Carevaggio en in een zaal hingen een aantal van zijn schilderijen bij elkaar. Ernaast hing een schilderij van iemand die veel heeft opgepikt van de invloed van Carevaggio; Orazio Gentileschi (1563-1639).

Toen ik het schilderij van Sint Franciscus met de engel zag, raakte ik diep ontroerd, zozeer dat ik met tranen in mijn ogen voor dit schilderij stond. Op de een of andere manier raakte dit schilderij me enorm.

Gentileschi heeft Franciscus afgebeeld als een vermoeid man, met gerafelde manchetten en een niet al te schone pij. Zijn gezicht laat zien dat hij óp is, moe, uitgeput. Hij heeft de steun van de Engel hard nodig. De Engel omvat Franciscus teder, houdt hem omhoog omdat Franciscus anders op de grond zou liggen.

Ik vind vooral het gezicht ontzettend mooi gedaan, ik had echt het gevoel dat ik Franciscus begreep, dat ik snapte waar hij mee te maken had en welke moeilijkheden hij had. Ik kon alleen maar hopen dat de Engel daadwerkelijk is gekomen voor Franciscus.
Dit werk stamt uit 1611. Er is nog een eerdere versie met dit onderwerp en dat hangt in het Prado. 

Reacties

Populaire posts