The Axman's Jazz, Ray Celestin

Corrado (l) en het boek
Jazz is hoorbaar in alle straten en bij alle gelegenheden, de whisky vloeit rijkelijk en de inwoners van New Orleans doen waar ze goed in zijn; de regels ontduiken en hun eigen gang gaan.

New Orleans is Amerikaanse stad, die niet heel Amerikaans is. 

Franse en Spaanse invloeden zijn nog altijd merkbaar en vormen met de gebruiken die de voormalige slaven uit Afrika hebben meegenomen, een bedwelmende mix.

In 1919 leeft de stad echter in angst. Een moordenaar slaat Italiaanse echtparen dood met een bijl en laat een tarotkaart achter. Is de moordenaar een Italiaan die nog een appeltje met zijn landgenoten te schillen heeft? De blanken in de stad denken dat het een neger is die het op hen heeft voorzien, de zwarten in de stad denken dat de moordenaar een gekke Cajun is.

De spanningen lopen hoog op, nu veteranen van het front in Europa terugkeren, immigranten proberen een plek te vinden en maatregelen worden genomen om de drooglegging erdoor te krijgen.

Drie mensen proberen erachter te komen wie de Axman is en via deze drie lijnen krijg je uiteindelijk het verhaal compleet

Politie inspecteur Michael Talbot, de meest gehate man van het politiecorps sinds hij een van zijn maten heeft aangegeven voor corruptie, heeft de leiding over het officiële onderzoek. Iedereen wacht tot hij onderuit gaat, terwijl de commissaris dreigt om Michaels persoonlijke geheim te openbaren als er niet snel resultaten komen.

Oud inspecteur Luca d’Andrea was de agent die door Michael Talbot was aangegeven, en hij heeft zeven jaar in de Angola-gevangenis doorgebracht. Zijn voormalige maffiabaas neemt hem nu in dienst om de Axman te onderzoeken. De moorden zorgen er namelijk voor dat de maffia er slecht op staat omdat ze niet in staat is haar mensen te beschermen.

Ida Davis is secretaresse op het Pinkerton bureau, maar hoopt op een kans om echt veldwerk te doen. Samen met haar vriend, de Jazzmuzikant Louis Armstrong, gaat ze achter aanwijzingen aan, om zo de zaak te kunnen oplossen.

The Axman’s jazz is het debuut van Ray Celestin en het is een uitstekend debuut. Het boek is gebaseerd op ware gebeurtenissen en historische personen, zoals Louis Armstrong, spelen ook een rol. Dit vind ik altijd erg leuk, zeker als het goed gedaan is en in dit geval is het bijzonder goed gedaan.

The Axman’s Jazz is mooi opgebouwd en geeft bovendien een uitstekend tijdsbeeld van deze bijzondere stad. De verhoudingen tussen blank en zwart en tussen de verschillende groepen immigranten, jazz, hoeren, journalisten die hun eigen spel spelen, drooglegging, de Eerste Wereldoorlog en de invloed van de maffia op het bestuur worden tussen een spannende zaak gevlochten en maken er boek van dat je niet neer kunt leggen.
Absolute aanrader.

Uitgegeven in 2014
Nog geen Nederlandse vertaling 

Reacties

Populaire posts