Meneer Mac en ik, Esther Freud

Thomas Maggs is de zoon van de kroegbaas in een klein dorpje aan de kust van Suffolk. Het is een klein dorp, waar weinig gebeurt. De mannen gaan naar zee om te vissen, elk jaar komen de meiden uit Schotland om de haring te kaken en pensiongasten zijn een welkome aanvulling op het inkomen van de dorpelingen.

Thomas zou graag naar zee gaan, maar zijn ouders zien dit absoluut niet zitten en zijn scheve voet helpt hem ook niet echt om de wereld te ontdekken. Thomas probeert daarom om zijn fantasie uit te leven in tekeningen, maar echt veel aanmoediging krijgt hij niet.

Een van de seizoensgasten vertrekt niet als de oorlog uitbreekt. Meneer Mac en zijn vrouw blijven in het dorp. Thomas raakt een beetje bevriend met meneer Mac en krijgt bijvoorbeeld van hem een echt schetsboek en een verfdoos om hem te helpen met zijn tekeningen.

Naarmate Thomas meer van meneer Mac te weten komt, en hun vriendschap groeit, groeit ook het wantrouwen dat de rest van het dorp heeft tegen deze man. Wie is hij, die rare kerel die beweert een kunstenaar te zijn, waarom loopt hij constant met een verrekijker langs de kust en dat ook nog bij nacht en ontij? Zou dit soms een Duitse spion kunnen zijn?

De architect, ontwerper en kunstenaar Charles Rennie Macintosh had in zijn eigen land niet zo heel veel aanhang. Tegenwoordig wordt zijn werk geprezen en zien we de schoonheid in zijn gebouwen, tekeningen en meubels, maar in het begin van de 20e eeuw was er weinig waardering voor hem. 

Gedesillusioneerd was Macintosh vertrokken uit Glasgow en samen met zijn vrouw woonde hij in een klein dorpje in Suffolk. Onder andere omdat hij Duitse tijdschriften in huis had, werd hij in 1915 gearresteerd op verdenking van spionage. Dit liep met een sisser af, maar het gaf Macintosh wel een nieuwe knauw. Hij en zijn vrouw vertrokken na de oorlog naar het vasteland en bijna tot zijn dood in 1928 hebben ze hier gewoond.

Meneer Mac en ik is een prachtig verhaal over een vriendschap die tussen twee mensen kan ontstaan, tegen de interessante achtergrond van de eerste maanden van de Eerste Wereldoorlog en de invloed daarvan op de gewone bevolking die thuis bleef. 

De soldaten gaan naar het front, en waar de eerste ploegen nog feestelijk worden uitgezwaaid, kunnen de mensen dat op een gegeven moment niet meer opbrengen.
Er is altijd de angst voor een Duitse invasie en er komen allerlei regels om de oorlog voor iedereen in goede banen te leiden, die het leven niet echt gemakkelijker maken.

Esther Freud weet deze achtergrond en de gebeurtenissen te schetsen zonder een lang vervelend verhaal ervan te maken met allerlei details en uitleg. Zo worden bijvoorbeeld ook de details van het leven van Charles Rennie Macintosh in brieven gegeven, zodat het geheel van het verhaal vloeit en geen moment onderbroken wordt.

Op de voorgrond staat Thomas die opgroeit en niet altijd weet wat hij van bepaalde situaties moet denken, en ook twijfelt aan wat hij meemaakt. Dit gezichtspunt is bijzonder treffend gedaan.

Ik had nog nooit eerder iets van Esther Freud gelezen, maar ik vond Meneer Mac en ik een bijzonder mooi boek en een fijne eerste kennismaking.  

Originele titel: Mr. Mac and Me
Uitgegeven in 2014
Nederlandse uitgave 2015 door uitgeverij De bezige bij
Nederlandse vertaling: Ineke Lenting
Bladzijdes: 317

Reacties

 1. Oh, dit staat ook op mijn lijstje! Blij te horen dat je er zo enthousiast over bent.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ik vond het een mooi boek, die kun je gerust op je stapel laten liggen :-)

   Groetjes,

   Verwijderen
 2. Reacties
  1. Haha, mooi die uitwisseling van boekentips. Het boek dat jij net hebt besproken gaat bij mij op de lijst!

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts