Museo Centrale Montemartini

Sommige Romeinse musea zijn wereldberoemd en vaak is dit te merken aan de vele toeristen die hier rondlopen. Als je prachtige dingen wil zien en klassieke beelden, maar niet uren in de rij wil staan, dan is het een goed idee om een van de minder bekende musea in Rome te bezoeken.

De Centrale Montemartini was een elektriciteitscentrale die in 1912 is geopend. Dit was de eerste grote gemeentelijke elektriciteitscentrale die de elektriciteit voor Rome zou verzorgen. Ingenieur Giovanni Montemartini gaf zijn naam aan de centrale.

De centrale werd aan de rivier gebouwd, zodat er altijd water voor handen zou zijn. Grote machines van de firma Tossi zorgden ervoor dat er steeds meer elektriciteit geproduceerd kon worden, maar in de jaren '60 was het voorbij voor deze centrale, hij werd gesloten.

Het idee was dat het een museum zou worden en in 1997 werd een deel van de collectie van de Capitolijnse musea naar de Centrale Montemartini overgebracht.


De extra bonus van dit museum is echter dat de klassieke beelden staan tegen de achtergrond van de grote diesels en turbines. De combinatie van Industrieel en Klassiek is wat mij betreft prachtig.

Erg bekend is dit museum niet, en dat is jammer, maar het zorgt er ook voor dat je in alle rust kunt rondkijken. Mocht je in Rome zijn, dan raad ik je echt aan om dit vergeten museum een bezoek te brengen, want dat is de moeite meer dan waard.
De oude machines zijn ook kunstwerken
Vanaf de metrohalte Piramide is het een minuut of twintig lopen langs de Via Ostiense.
Meer informatie is HIER te vinden.

Reacties

Populaire posts