Vooruitblik tentoonstellingen herfst en winter 2018-2019

De herfst en de winter komen er weer aan en daarmee de regen, de wind en de kou. Maar niemand hoeft te treuren want de musea in Nederland hebben hun best gedaan om in de komende maanden een ongelofelijke hoeveelheid diverse tentoonstellingen samen te stellen. Voor elk wat wils en je hoeft geen moment te vervelen!

De laatste Impressionisten in het Singer museum in Laren
Met de laatste Impressionisten wordt in Frankrijk de laatste grote stroming bedoeld die haar inspiratie uit de natuur haalde. Het zijn de zogenaamde Intimisten die een tafereel schilderden met een beetje een roze bril. Mooi, maar met de hint dat er nog iets achter zit.

Een aantal van de kunstenaars die bij deze groep hoorden, kwamen bijeen in de kunstenaarsvereniging Société Nouvelle de Peintres et de Sculpteurs, die van 1900 tot 1915 bestond. Een keer per jaar werd er een tentoonstelling gehouden, die over het algemeen goede kritieken ontving. In Laren zijn de komende maanden de werken te zien van deze laatste Impressionisten, waaronder Gastn la Touche, Emile Claus en Henri Martin.
René-Xavier Pinet
4 september 2018- 2 december 2018
Meer informatie HIER

Pure Rubens in het Boymans van Beuningen museum in Rotterdam
Peter Paul Rubens maakte voorstudies voor zijn schilderijen door het maken van schetsen in olieverf. Dit is een ongebruikelijke keuze, maar de waardering voor deze schetsen werd steeds groter, ze worden beschouwd als kunstwerken op zich. 

Het Prado in Madrid en het Boymans van Beuningen hebben elk een grote en unieke collectie van olieverf schetsen van Rubens en voor deze tentoonstelling zijn die samengebracht, samen met werken uit andere musea uit de wereld. In de tentoonstelling zijn zo’n 65 schetsen te zien, die een schitterend overzicht geven van het oeuvre van Rubens.
Rubens
8 september 2018-13 januari 2019
Meer informatie HIER

Giacometti-Chadwick, facing fear in De fundatie in Zwolle
Alberto Giacometti en Lynn Chadwick zijn twee van de belangrijkste beeldhouwers van de 20e eeuw. Waar Giacometti de mens terugbrengt tot de uiterste essentie, is het kenmerk van Lynn Chadwick’s sculpturen hoekigheid. Beiden geven uiting aan de nieuwe manier van kijken naar de mens en de maatschappij in de jaren ’50, die gekenmerkt werden door de angst voor de atoomoorlog.

In deze tentoonstelling wordt met 150 werken de verbindingen getoond die tussen het werk van deze twee kunstenaars bestaat.
Lynn Chadwick
21 september 2018- 6 januari 2019
Meer informatie HIER

Gaugain en Laval op Martinique in het van Gogh museum in Amsterdam
Gaugain en Laval trokken samen naar Martinique, in de hoop op dit eiland iets te vinden wat ze in Parijs niet konden vinden. In deze tropische omgeving schilderden ze bijzondere schilderijen vol warmte en kleur. In deze tentoonstelling zijn voor het eerst niet alleen hun werken samengebracht, maar zijn ook de voorstudies te zien.
Paul Gaugain
5 oktober 2018-13 januari 2019
Meer informatie

Leonardo da Vinci in het Teylers museum in Haarlem
Het Teylers museum heeft al eerder grote Renaissancekunstenaars in het zonnetje gezet, maar nu komt dan eindelijk de meest veelzijdige aan de beurt: Leonardo da Vinci. Zo’n twee jaar is men bezig geweest om verschillende musea in instellingen in de wereld over te halen om werken in bruikleen te geven en nu is het dan eindelijk gelukt. 

Niet alleen 30 tekeningen van Leonardo da Vinci zelf komen naar Haarlem, maar ook nog 30 van zijn tijdgenoten. Een prachtige tentoonstelling die als eerste aandacht geeft aan het feit dat het in 2019 500 jaar geleden is dat Leonardo da Vinci is overleden.

5 oktober 2018- 6 januari 2019
Meer informatie HIER

Relieken in het Catharijneconvent in Utrecht
Relieken zijn overblijfselen waar bijzondere krachten aan toegekend worden. Relieken kunnen religieus zijn, vooral binnen de Katholieke kerk zijn relieken bekend, maar ook in andere religies zoals de Islam of het Boeddhisme komen relieken voor. Tegelijkertijd kunnen overblijfselen van popidolen of andere grootheden verheven worden tot relieken.

In deze tentoonstelling zijn verschillende relieken te zien, maar wordt ook gekeken naar de mensen die erin geloofden, welke ideeën erachter zitten en wat het belang van relieken is. Kortom, alle aspecten van relieken komen aan bod.

12 oktober 2018-3 februari 2019
Meer informatie HIER

Jan Sluijters de wilde jaren in het Noordbrabants museum in Den Bosch
De in Brabant geboren Jan Sluijters zat in zijn jonge jaren in Parijs (welke kunstenaar niet?), waar hij interesse had voor alle kunststromingen die daar toen ontstonden of bezig waren. Deze invloeden zorgden ervoor dat hij een veelzijdig en invloedrijk kunstenaar werd, die veel heeft betekend voor de kunst in Nederland.

In deze tentoonstelling wordt niet alleen beeld gegeven van Jan Sluijters zelf, maar wordt hij ook geplaatst in de context van zijn tijdgenoten zoals Leo van Gestel of Kees van Dongen.


17 november 2018- 7 april 2019
Meer informatie HIER

Rembrandt en Saskia in het Fries museum in Leeuwarden
Deze tentoonstelling gaat over Rembrandt van Rijn die in 1634 met de Friese Saskia trouwt. Niet alleen wordt er aandacht besteed aan Rembrandt zelf en de tekeningen waarvoor Saskia poseerde, maar het huwelijk wordt ook in het grotere geheel van de Gouden Eeuw gezet. Er is aandacht voor de bezoeken van het echtpaar aan Friesland en het trieste leven dat Saskia had, van haar vier kinderen overleefde er maar Ă©Ă©n en zelf overleed ze toen ze pas dertig jaar oud was.

24 november 2018-17 maart 2019
Meer informatie HIER

David Lynch in het Bonnefantenmuseum in Maastricht
David Lynch kennen de meesten van ons waarschijnlijk vooral als filmmaker, vooral Twin Peaks is dan het eerste waar je aan denkt. Maar David Lynch is ook een kunstenaar en was zelfs beeldend kunstenaar voor hij aan filmen begon.

In Maastricht is er een zeer diverse overzichtstentoonstelling te zien met zowel schilderijen, sculpturen, installaties en vroege films van deze bijzondere Amerikaanse kunstenaar.
David Lynch aan het werk
30 november 2018-24 april 2019
Meer informatie HIER

En plein air, 100 jaar buiten schilderen in het Singer museum in Laren
Eeuwenlang konden schilders niet buiten schilderen, maar in de 19e eeuw veranderde dit, vooral door de komst van verf in tubes. Schilders trokken massaal naar buiten om de landschappen te schilderen waar ze op dat moment waren.

De  School van Barbizon was de eerste stroming hierin, met schilders als Daubigny en Millet, maar ook de Nederlandse schilders trokken naar buiten, zoals Anton Mauve en Jozef Israels.
De tentoonstelling die al deze prachtige landschappen laat zien is samengesteld met werken uit de eigen collectie van het Singer museum.
Claude Monet
11 december 2018-14 april 2019
Meer informatie: HIER

Nubie, het land van de zwarte farao’s in het Drents museum in Assen
Een bijzondere samenwerking in Drenthe, namelijk met het Museum of Fine arts in Boston dat zo’n 300 objecten van hun Nubische collectie uitleent aan het Drents museum voor deze tentoonstelling. De tentoonstelling gaat over de Nubische heersers die zelfs Egypte hebben geregeerd.

De collectie bestaat uit voorwerpen uit de periode 2400 voor Christus tot 350 na Christus, uit het gebied van Zuid Egypte en het huidige Soedan. Bijzonder vooral zijn de vondsten uit het graf van koning Taharqo en het geeft een mooi beeld van deze niet zo heel bekende beschaving.

16 december 2018-5 mei 2019
Meer informatie HIER

Utrecht, Caravaggio en Europa in het Centraal museum in Utrecht
Het zal niemand verbazen dat dit de tentoonstelling is waar ik het meest naar uitkijk! Niet alleen komen er allerlei tijdgenoten en volgelingen van Caravaggio aan bod, de Vaticaanse musea lenen zelfs een topstuk uit aan het Centraal museum. De graflegging van Caravaggio komt voor de eerste vier weken van de tentoonstelling naar Utrecht, heel bijzonder aangezien dit de eerste keer is dat dit werk in Nederland te zien is.

Verder zullen er werken te zien zijn van de vele schilders die naar Rome gingen om te schilderen in de stijl van Caravaggio, zoals bijvoorbeeld Gerard van Honthorst, zodat we goed kunnen zien in hoeverre Caravaggio hen beinvloedde of hoe ze juist hun eigen achtergrond erin brachten. Zo’n zestig werken uit verschillende musea en kerken uit de hele wereld zijn hier bijeengebracht.
Caravaggio
16 december 2018-24 maart 2019                      
Meer informatie HIER

Reacties

  1. Wat inspirerend weer, zo’n overzicht! Ik heb meteen de tentoonstellingen in Zwolle, Assen en Leeuwarden genoteerd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind het weer een heel rijk en divers aanbod, ik verheug me nu al op een aantal! (Utrecht, Zwolle, Amsterdam, Den Bosch, Assen)

      Groetjes,

      Verwijderen
  2. Hoi Bettina een mooi overzicht! Ik geloof dat ze in Assen ieder jaar wel een mooie tentoonstelling hebben tegenwoordig. Groetjes, Erik

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je, Erik! Ja, het Drents museum is beslist geen klein provinciaal museum, maar een museum met internationale allure en steengoede tentoonstellingen.

      Maar zo zijn er zoveel, we boffen wat dat betreft echt, vind ik.

      Groetjes,

      Verwijderen
  3. O, wat een rijkdom! Kon ik maar extra uren in de dag bestellen om dat allemaal te gaan zien! Ik ben van plan om naar de Tim Burton tentoonstelling te gaan (in Genk) en naar de tentoonstelling over kunst in het interbellum: "New horizons in central Europe" (Bozar in Brussel) In het jubelparkmuseum in Brussel komt ook nog een tentoonstelling over kledij van de INCA's, lijkt me ook heel bijzonder. Maar zoals gezegd: te weinig uren in de dag...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jammer is dat he? Ik kan deze helaas ook niet allemaal zien, maar ben blij dat er zoveel keuze is en zoveel moois dat zo dichtbij gebracht wordt. En de keuze in Belgie is ook niet slecht, als ik het zo lees!

      Groetjes,

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts