Promenade Plantée/ Coulée verte René-Dumont

In de 19e eeuw lag hier een spoorweg die van Parijs richting Strasbourg ging. In 1966 raakte deze lijn echter buiten gebruik, maar de spoorlijn lag er nog wel, op een viaduct, tien meter boven de grond.

Eind jaren '80 besloot men om dit oude stukje te gebruiken voor iets nieuws. De bogen onder het viaduct werden gebruikt voor werkplaatsen en winkels. Hier kregen meubelmakers, restaurateurs, edelsmeden en glasblazers een plekje. En bovenop, waar eens de treinen hadden gereden, kwam een wandelpad. 

In 1993 was het open voor publiek. Eerst heette het de Promenade Plantée, maar in 2014 werd het genoemd naar René Dumont, een bekende Franse ecoloog en landbouwkundige. 

Het wandelpad is een park, vol prachtige planten en bloemen. Er zijn berceaus, waterpartijen en heel veel bankjes. Je kunt er wandelen, maar ook hardlopen zolang je de wandelaars niet hindert. Fietsen kun je beneden. Halverwege het traject is er een parkje, waar grasvelden zijn en waar gesport kan worden (ik zag een groepje tai-chi-en), en waar opnieuw beelden en bankjes te vinden zijn. 

Je loopt dus tien meter boven de grond en tussen gebouwen door, en verder zijn er verschillende bruggen en tunneltjes. Twee mensen zijn verantwoordelijk voor al dit moois: de architect Philippe Mathieux en landschapsontwerper Jacques Vergely. Zij hebben van een oude spoorweg een heel bijzonder stukje Parijs gemaakt, waar je heerlijk loopt en waar je helemaal weg bent van de drukte van de stad. 
Het traject is bijna vijf kilometer lang en je kunt op verschillende plekken erop en eraf. Het loopt vanaf Bastille tot aan het Bois de Vincennes en het is een heerlijke plek voor een wandeling. De Coulée Verte was de inspiratie voor de High Line in New York en ook in Chicago hebben ze een oude spoorlijn zo omgetoverd. 


Hoe kom je er? Je neemt de metro naar halte Bastille en neemt daar uitgang nr 4. Dan loop je richting de Avenue Daumesnil. Dan zie je vanzelf de Viaduc des Arts, en kun je met de trap naar boven. Reacties

Populaire posts