Een weekendje Parijs

De afgelopen maanden heb ik mijn stedentripjes erg gemist. Ik was in Parijs in augustus 2019, maar toen ik in 2020 in de voorjaarsvakantie weg wilde naar Turijn, was net de pandemie uitgebroken en sindsdien ben ik niet meer weg geweest.  

Gelukkig is er nu weer iets meer mogelijk en ik besloot om mijn geliefde Parijs te bezoeken. Ik had eigenlijk in de herfstvakantie willen gaan, maar ik ben er niet helemaal zeker van hoe de situatie dan is, en eigenlijk durfde ik het er niet echt op aan. Voor hetzelfde geld is dan opeens heel Europa weer rood en wordt er opnieuw van alles geannuleerd. 

Omdat ik deze zomervakantie in de eerste week nog bezig was met het Derde Tijdvak het van Eindexamen, heb ik voor dit schooljaar enkele dagen compensatie gekregen, die ik mag opnemen wanneer ik wil. Ik besloot heel decadent om midden in een schoolperiode een paar dagen weg te boeken; heen op zaterdag, terug op maandag. Ik vind drie dagen Parijs zo tussendoor heerlijk en ik verheugde me er enorm op. 

Wat heb ik gedaan?
De eerste dag heb ik vooral rondgelopen en genoten van het feit dat ik in Parijs was. 
Ik heb bij de Fnac bij Les Halles boeken gekocht (dat vond ik zo leuk om te doen!) Wat een ontzettend fijn idee dat ik sommige bekende en geliefde boeken nu in het origineel kan lezen. Ook heb ik enkele boeken gekocht die echt nieuw voor me zijn. Ik ben heel benieuwd hoe dit gaat. Er zullen boeken bij zitten die nog wat te hoog gegrepen zijn, maar dan kan ik ze wel in de toekomst lezen. 
Mijn nieuwe aanwinsten. Een paar oude bekenden die ik prachtig vind, en enkele nieuwe.

Ik wilde weten hoe het ervoor stond bij de Notre Dame. De voorkant ziet er goed uit, maar zoals je kunt zien, is de zijkant helemaal in de steigers. Toch had ik het idee dat het niet zo erg was als twee jaar geleden, de eerste werkzaamheden zijn afgerond en er worden vorderingen gemaakt. 
Vanaf de voorkant lijkt het redelijk. 

Steigers en schotten

Vanaf de Pont d'Austerlitz zie je de kraan heel goed en de steigers aan de achterkant


Natuurlijk heb ik ook de Arc de Triomphe gezien, die helemaal ingepakt was als postuum eerbetoon aan de kunstenaar Christo. Heel bijzonder om te zien, echt geweldig. Volgende week heb ik een apart artikel hierover, met meer bijzonderheden en meer foto's. 
Alvast een tipje van de sluier...


Een nieuw stukje Parijs ontdekken is ook altijd erg leuk, en ik heb genoten van de Promenade de Plantee. Wat een prachtige wandelroute is dit. Ook hierover binnenkort een artikel hierover, dus nu alleen een klein voorproefje.Camus lezen terwijl je omgeven bent door de schoonheid in de Jardin des Plantes is een bijzondere ervaring.  


En natuurlijk kon ik het niet laten om even een bezoekje te brengen aan het Canal St. Martin.


Ik heb bijna 28 kilometer gelopen dat weekend en genoten van elke stap. 

In het Frans
Mijn Franse lessen werpen echt vruchten af, want ik merkte dat ik mezelf redelijk goed verstaanbaar kon maken. Het was af en toe gekwaak wat er uit kwam, en ik haalde pleurer (huilen) en pleuvoir (regenen) door elkaar en heb gekke zinnen gecreëerd, maar ik heb bijna alleen maar Frans gesproken en daadwerkelijk dus conversaties gehad met mensen. Oké, heel eenvoudige gesprekjes natuurlijk, maar ik heb dat toch alvast bereikt. Iedereen was trouwens superlief en behulpzaam. (Fransen zijn geweldig) 

Reizen naar Parijs
Wat zijn op dit moment (september 2021) de regels en voorwaarden als je naar Parijs gaat? 

Ten eerste een Coronapas als bewijs dat je bent gevaccineerd, of een negatieve test. Als je in Parijs zelf moet testen, kun je dat op allerlei plekken laten doen. De kosten weet ik niet, wel dat de uitslag van zo'n test 72 uur geldig is.
In een restaurant, een museum of een plek waar veel mensen zijn (bijv. Arc de Triomphe), moet je de pass sanitaire laten zien. Als je de trein uitkomt, mag je pas verder na een controle van je QR code of testbewijs. 

Musea moet je van tevoren reserveren, net als in Nederland. Bij restaurants hoefde dit niet, tenminste, dat heb ik in Parijs niet gemerkt. 

Mondkapjes worden overal binnen gedragen, in alle winkels, in alle openbare ruimtes en het OV. In restaurants mag je die afdoen als je aan tafel zit, maar als je loopt, moet je die weer op. 

Naast je pass sanitaire heb je een extra formulier nodig, een Engagement sur l'honeur, waarmee je met de hand op je hart verklaart dat je geen klachten hebt en niet in de buurt bent geweest van iemand die besmet was. Ik heb het niet nodig gehad, maar beter mee verlegen als om verlegen met dit soort zaken. Het formulier is te vinden via de ANWB.

Heel prettig vond ik het te merken dat niemand moeilijk deed over de regels. De mondkapjes werden gewoon door iedereen gedragen en ook even je pas laten scannen was geen enkel probleem. Kortom, een verademing. 

Het was heerlijk om weer in Parijs te zijn en ik denk eigenlijk dat ik nog wel eens op deze manier zal reizen, met een dagje verlof waardoor er meer mogelijk is. Ik heb in ieder geval het gevoel alsof ik de wereld weer aankan!

Reacties

 1. Mooi om te lezen Bettina! Ik zit ook in een boek over Parijs en wil er ook graag weer naar toe, alleen wanneer is nog even de vraag, maar dat komt vast wel. Mijn ervaring is ook dat Fransen prima mensen zeker (je hoort vaak anders namelijk) zeker als je de moeite neemt om in het Frans te praten, dan maakt het niveau niets uit en zijn ze altijd wel behulpzaam. Ik teer nog even op mijn zomervakantie in Zuid-Frankrijk :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, heel begrijpelijk, ik zal hier ook nog een hele tijd op kunnen teren. Ja, Fransen zijn superlief, zeker als je de moeite neemt om beleefd te zijn en de taal te spreken, hoeveel fouten je dan ook maakt.
   Ben trouwens benieuwd naar je boek over Parijs, maar dat lees ik waarschijnlijk binnenkort!

   Groetjes,

   Verwijderen
 2. O, wat heerlijk voor je, Bettina! En zo verdiend ook na al dat harde labeur! Ben je ook niet even bij Camondo binnengestapt? Ik kijk al uit naar je verdere blogjes over je Parijse avonturen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik wilde naar Camondo, maar het lukte me niet om te reserveren (ik zal wel iets fout hebben gedaan), dus helaas ging dat deze keer niet door. Hopelijk de volgende keer wel.
   Gelukkig was al het andere ook al heerlijk!

   Groetjes,

   Verwijderen
 3. heerlijk voor je (en ook voor mij om even virtueel mee te lopen)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts