Angela Lansbury op zondag

Angela Lansbury (1925-2022)
Afgelopen dinsdag, 11 oktober 2022, is Angela Lansbury overleden. In haar lange carrière heeft ze ongelofelijk veel gedaan en rollen gespeeld in film, televisieseries, en op het toneel zowel in New York op Broadway als in Londen in West-end.

Voor mij zal ze altijd voortleven door drie onvergetelijke rollen. 

In de jaren ' 80 was Murder, she wrote op de Nederlandse televisie en ik heb bijna alle afleveringen gezien. Angela Lansbury speelde hier Jessica Fletcher, een detectiveschrijfster die meerdere moorden oploste en over het algemeen de aanwijzingen een stuk sneller door had dan de politie. Het dorpje waar ze woonde, Cabot Cove, had een moordpercentage vergelijkbaar met Midsomer, maar ik weet nog dat ik als kind genoot van elke aflevering. Dit kwam vooral door de geweldige manier waarop Angela Lansbury Jessica Fletcher speelde, met aandacht voor alle details en daardoor levensecht. 

De serie liep van 1984 tot 1996, maar de latere seizoenen vond ik persoonlijk iets minder leuk, ik denk omdat ze toen ook vaker buiten Cabot Cove verbleef en dat vond ik minder interessant. 

Angela Lansbury speelde ook in twee Agatha Christie verfilmingen. In 1978 speelde ze in Death on the Nile, met Peter Ustinov als Hercule Poirot. Angela Lansbury speelt met verve de continue dronken romanschrijfster Salomé Otterbourne. Ze is geweldig, vol humor en maakt iets groots van een relatief kleine rol en haar garderobe is super. 

Angela Lansbury als Salomé Otterbourne
in Death on the Nile (1978)

Twee jaar later speelde ze als Jane Marple de hoofdrol in The mirror crack'd. Het is een heerlijke film, vol sterren als Elizabeth Taylor, Edward Fox en Kim Novak. Er zouden nog twee films komen met Angela Lansbury als Miss Marple, maar omdat de inkomsten van The mirror crack'd tegenvielen, kwamen die films er uiteindelijk niet. Angela Lansbury ging terug naar de Verenigde Staten en zou een paar jaar later tekenen voor Murder, she wrote

Ze heeft zoals ik al zei heel veel rollen gespeeld, en was naar verluid ook nog een heel fijne en vriendelijke vrouw. Ze is overleden in haar slaap, vijf dagen voor haar 97e verjaardag.

Reacties

Populaire posts