Sister Boniface mysteries (2022 -)

Zuster Bonifatius is een non uit het klooster van St. Vincent, in het dorpje Great Slaughter ergens in de Cotswolds. Ze heeft een graad in forensische wetenschap en tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft ze belangrijk werk verricht. MI5 had haar graag willen houden, maar zij koos ervoor om in te treden in het klooster. 

Zuster Bonifatius (Lorna Watson) gebruikt haar scheikundige kennis om wijn te maken in het klooster en heeft als extra bijbaan dat ze de politie bijstaat als forensisch deskundige. Op haar motor met tweespan of Vespa scheurt de zuster van crimescene naar crimescene om er foto's te maken, monsters te nemen en vingerafdrukken te onderzoeken. 

Het politieteam van Great Slaughter is niet zo groot, Inspecteur Sam Gillespie (Max Brown) wordt bijgestaan door sergeant Felix Livingston (Jerry Iwu) die uit Bermuda is overkomen. Hij zou toegevoegd worden aan Scotland Yard, maar door een bureaucratische vergissing is hij in dit kleine dorp terecht gekomen. Tot slot is er de enige vrouwelijke agente in het graafschap, WPC Peggy Button (Ami Metcalf). 

Onofficieel lid van het team is journaliste Ruth Penny (Miranda Raison), met wie informatie wordt uitgewisseld. Ruth Penny is eigenlijk een te goede journaliste voor het plaatselijke sufferdje en heeft een uiterst modieuze garderobe, maar heeft ook het hart op de goede plek zitten. 

Great Slaughter heeft een stevig moordpercentage en het is niet ongebruikelijk dat er op ingenieuze wijze meerdere moorden gepleegd worden die dan door ons team moeten worden opgelost.

De Sister Boniface mysteries is een spin-off van Father Brown, ook al zo'n fijne serie. 

Waar Father Brown zich afspeelt in de jaren '50, is Sister Boniface een paar jaar verder en zijn we in de jaren '60 aanbelandt. Dit zorgt voor geweldige verwijzingen naar zaken als The sound of music, The Avengers en politieke zaken als de Profumo-affaire of de spionnen uit Cambridge of zien we een bandje dat erg aan de Beatles doet denken. De aankleding is ook fantastisch. 

Natuurlijk klopt niet alles, ik denk dat een zwarte politieagent in de jaren '60 in een klein dorp in Engeland het heel wat moeilijker zal hebben gehad dan sergeant Livingstone in deze serie. Ook weerspiegelt de ruimdenkende houding ten opzichte van homoseksualiteit meer de waarden van 2022 dan die uit 1962. Maar een serie als dit is geen documentaire, het is een cosy-mysterie dat je ook weer niet heel serieus moet nemen, en in dat opzicht is het meer dan geslaagd. 

De zaken zijn soms een beetje over the top en zoals ik al zei heeft Great Slaughter een enorm hoog moordpercentage. Maar dat is ook het geval met Kembleford waar Father Brown zit of Midsomer. 

Toch vind ik de meeste zaken niet slecht in elkaar zitten en de gehele sfeer van de serie zorgt ervoor dat je er met heel veel plezier naar kijkt. Er zit vaart in en humor en de hoofdpersonen hebben een goede chemie zodat je echt gelooft dat ze met elkaar samenwerken. 

DS Livingstone (Jerry Iwu), Zuster Bonifatius (Lorna Watson en DI Gillespie (Sam Brown)

Sommige mensen vinden het jammer dat in Sister Boniface het non-zijn van zuster Bonifatius niet echt een rol speelt. Ze had ook een ander beroep kunnen hebben. Dit is anders bij Father Brown, waar moraal wel om de hoek komt kijken. Ik denk dat dit er ook mee te maken heeft dat een non nu eenmaal een andere geestelijke rol speelt dan een pastoor en bovendien heeft zuster Bonifatius een officiële rol als forensisch assistent, terwijl Father Brown mensen geestelijk bijstaat. Kortom, van mij mag het wel iets meer, maar ik vind het niet storend of fout dat de moraal bij Sister Boniface minder een rol speelt.

Het moge duidelijk zijn, als groot fan van Father Brown, heb ik ook genoten van de Sister Boniface mysteries. Op dit moment is er één seizoen met 10 afleveringen, maar een tweede seizoen is in de maak en ik kijk daar nu al naar uit. 


Reacties

Populaire posts