Een onschuldig diner, Cécile Tlili

Vier mensen hebben op een late zomeravond samen een etentje. Ieder van hen heeft geheimen, en aan het einde van de avond zijn de grensposten verzet en ziet ieder leven er anders uit. Dat is in een notendop het verhaal, maar natuurlijk zit er meer aan vast. 

Claudia is de vriendin van Étienne en er is een duidelijke machtsverschil tussen hen. Étienne is de gevierde advocaat en Claudia is een stuk jonger dan hij en is fysiotherapeut. In het dure Parijse appartement met de antieke houten vloer, dure kunstboeken en Perzische tapijten is er helemaal niets van haar persoonlijkheid te vinden. 

Claudia wil een goede indruk maken op de vrienden van Étienne en staat op deze hete zomeravond te zwoegen in de keuken om een perfect diner te maken. Het is veel te warm, en Claudia heeft er helemaal geen zin in en voelt zich niet bij die vrienden op haar gemak, maar Étienne heeft dit diner doorgedrukt.

Étienne heeft namelijk een onderliggend motief voor dit diner, hij heeft een gunst nodig van Johar, de vrouw van zijn beste vriend Rémi. 

Rémi is leraar op een middelbare school, maar Johar heeft een hoge positie in het zakenleven. Die positie heeft ze niet zomaar gekregen, hier heeft ze keihard voor moeten werken. Haar Tunesische ouders zijn naar Frankrijk gekomen om hun kinderen een betere toekomst te geven en Johar heeft dit meer dan bereikt. Dit is echter wel ten koste gegaan van de relatie met haar familie. Johar heeft geen zin in dit diner, en was liever thuis gebleven. Ze is moe na een lange werkdag en moet bovendien een belangrijke beslissing nemen. 

Rémi heeft ook totaal geen zin in dit etentje, ook hij staat op een tweesprong. Johar en hij zijn uit elkaar gegroeid en Rémi heeft een vriendin, een collega van school. En de vraag is welke keuze hij moet maken. Zo doorgaan zoals het nu is, of eindelijk een beslissing nemen en de knoop doorhakken? En welke beslissing neemt hij dan?

Tijdens de avond zie je steeds wisselende samenstellingen, waarin Étienne probeert om Johar alleen te spreken om die gunst te vragen, Johar alleen probeert te zijn om na te denken, en Rémi zijn telefoon angstvallig in de gaten houdt, terwijl Claudia heen en weer draaft met eten en zich niet bepaald goed voelt. 

Een aantal gebeurtenissen, en ik zeg natuurlijk niet wat er gebeurt, zorgen ervoor dat er inderdaad knopen worden doorgehakt, maar niet zoals je zou verwachten. Ondertussen zien we een mooi staaltje vrouwelijke solidariteit, het belang van familie, maar ook van vriendschap en eindigen sommige zaken heel bevredigend. 

Cécile Tlili heeft de gave om binnen enkele zinnen een relatie te fileren en de onderstromen bloot te leggen en in krap 174 pagina's krijg je een goed beeld van de personages en hun onderlinge verhoudingen. De sobere manier van schrijven raakt meteen de kern en hierdoor krijg je een heleboel informatie, zonder dat je overvoerd wordt met details of overbodigheden. 

Misschien geef ik hiermee al teveel weg, maar wat ik eigenlijk wil duidelijk maken is dat dit boek me aangenaam heeft verrast en dat ik het iedereen kan aanraden. 

Een onschuldig diner is de debuutroman van Cécile Tlili, maar ik hoop dat dit niet haar laatste roman zal zijn, ik wil meer van haar lezen!


Originele Franse titel: Un simple diner (2023)

Nederlandse uitgave 2024 door uitgeverij Wereldbibliotheek

Nederlandse vertaling: Vicky Francken

Bladzijdes: 174

Reacties

Populaire posts