Marie Antoinette op film

Ik heb op dit moment vier tweede klassen en we waren de afgelopen weken bezig met de Franse revolutie. Dit betekende dat ik de film Marie Antoinette met Kirsten Dunst vier keer heb gezien, en zelfs een vijfde keer van tevoren voor mezelf, om te zien waar ik eventueel een stuk kon overslaan of kon stoppen. 

Deze film uit 2006 is beslist niet slecht, en heeft veel charme, hoewel het op het einde wel een beetje inkakt. In de klas stop ik trouwens nadat Lodewijk XVI tot koning is gekroond en dat stuk over die affaire laat ik niet zien. 

Ik had echter na deze overdosis (5x!) van moderne muziek en felle snoepkleuren nog altijd behoefte aan meer Marie Antoinette. 


Marie Antoinette (2022)

En ik kwam erachter dat er een moderne serie is, uit 2022. Helaas, het lijkt niet meer mogelijk voor regisseurs en producenten om een goed historisch verhaal te vertellen, het moet 'modern' zijn. In deze serie zou Marie Antoinette als een fervente feministe worden neergezet, die in haar eentje de gang van zaken in Versailles naar haar hand zette. 

Klein probleem, Marie Antoinette was geen felle feministe, dus deze invalshoek sloeg nergens op. Bovendien waren er al vanaf het eerste moment teveel historische fouten om het verhaal dramatischer en sexyer  te maken. Om een paar voorbeelden te noemen; Madame Du Barry en Marie Antoinette zijn hier eerst vriendinnen, Marie Antoinette rent in haar nachtpon door de spiegelzaal heen en wordt door een wachter naar haar slaapkamer terug gesleurd, Madame de Noailles slaat haar in het gezicht enzovoort. De ene na de andere idiote scene die niks met de werkelijkheid te maken heeft. 

Het moge duidelijk zijn, ik vond deze versie echt vreselijk. Ik heb Ă©Ă©n aflevering gezien en dat was genoeg. 

En ik vroeg me af waar het door komt dat ik een serie als Vikings ontzettend goed en vermakelijk vond, maar hier alleen maar afschuw voelde, en boosheid. Ik denk dat dit komt omdat Vikings zich weliswaar in een historische periode afspeelt, maar over veel personages in het verhaal niet heel veel bekend is. Ragnar Lothbrook wordt genoemd in bepaalde sages en sommige van zijn daden ook, maar veel kon ingevuld worden door de schrijvers. 

Bij Marie Antoinette weten we heel erg veel en is er geen noodzaak om dingen zelf in te vullen, je kunt als schrijver gewoon gebruik maken van de gegevens die er zijn. Er is geen reden om van Marie Antoinette iets te maken dat ze niet was, tenzij je totaal niet geĂŻnteresseerd bent in het vertellen van het historische verhaal. Ik denk dus ook dat veel moderne schrijvers bij televisie en film dit inderdaad niet zijn. 


Marie Antoinette (2006)

Gelukkig was er ook nog een andere versie, een Franse versie uit 2006, van 90 minuten, Meer een documentaire dan een speelfilm, compleet met voice-over bij de geacteerde scenes. 

Interessant, mooi en vooral, trouw aan de geschiedenis en aan Marie Antoinette. Haar goede kanten worden belicht, maar waar ze fouten maakte, worden die ook genoemd.

De aankleding is prachtig en de acteurs zijn goed, vooral Karine Vanasse als Marie Antoinette is uitstekend. 

Vergeet die nieuwerwetse serie maar en kijk dit als je meer wil weten over Marie Antoinette! (of kijk die film met Kirsten Dunst, die is dus ook prima).


Reacties

Populaire posts